Paluchy z serem gruyère i oliwkami (Olivettes) - tyčinky
Tyčinky se sýrem gruyère a olivami (Olivettes)
150 g sýra gruyère nakrájeného na kousky
200 g vody
40 g olivového oleje
15 g čerstvého droždí, rozdrobeného
350 g celozrnné mouky a další množství na posypání těsta
1 čajová lžička soli
150 g černých oliv bez semínek, nakrájených na poloviny
1 rozšlehané vejce na potření
Sýr vložte do čisté a suché mísy, rozemelte 8 s/R 7.
Přeneste do jiné nádoby a dejte stranou.
Do mísy nalijte vodu a olej, přidejte droždí, míchejte 3 s/R 5.
Přidejte mouku a sůl, uhněťte těsto /2 min.
Přidejte 50 g předem rozdrobeného sýra a olivy, uhněťte těsto /1 min.
Přendejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte přibližně 30 minut kynout.
Předehřejte troubu na 210 °C.
Dva plechy vyložte pečicím papírem a dejte je stranou.
Vykynuté těsto přeneseme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 6 stejných dílů.
Z každé části vytvořte váleček (dlouhý asi 25 cm).
Prsty položíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
Prsty potřete štětcem rozšlehaným vejcem a posypte zbylým strouhaným sýrem.
Pečte 15-20 minut (210 °C).
Sýr Gruyère a olivové prsty (Olivettes) podávejte teplé nebo studené s omáčkou nebo dipem podle vlastního výběru.