Naan bread
1 ½ lžičky sušeného instantního droždí nebo 15 g čerstvého droždí
3 lžičky moučkového cukru
195 g vody
120 g přírodního jogurtu
435 g hladké mouky plus další na poprášení
30 g olivového oleje
1 ½ lžičky mořské soli a další na posypání
½ lžičky prášku do pečiva
60 g másla
2 lžičky granulovaného česneku (nepovinné)
Droždí, cukr a vodu dejte do mísy a zahřívejte 2 minuty/37 °C/R 1.
Přidejte jogurt a mouku a míchejte 3 s/R3.
Přidejte olivový olej, sůl a prášek do pečiva a prohněťte těsto /30 sec.
Těsto přendejte do olejem vymazané keramické nebo skleněné mísy a navrch položte kuchyňskou utěrku.
Těsto nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (přibližně 2 hodiny).
Přeneste těsto na silikonovou podložku na chléb nebo na pomoučněnou pracovní plochu. Keramickou nebo skleněnou mísu očistěte a osušte, vysypte další moukou a dejte stranou.
Rozdělte těsto na 10 stejně velkých dílů (těsto bude velmi lepivé).
Každý kousek lehce zpracujte do kuličky a vložte do připravené keramické nebo skleněné mísy, přičemž dbejte na to, aby se naany k sobě nelepily.
Pomocí válečku rozválejte každý kousek těsta do oválu a poté ho roztažením vytvarujte tak, aby vznikl delší ovál (přibližně 30 x 10 cm). Každý naan lehce poprašte moukou a dejte stranou.
Máslo a granulovaný česnek (volitelně) vložte do mísy a 1-2 minuty/50 °C/rychlost 1 nebo dokud se máslo nerozpustí.
Postavte velkou pánev na vysoký plamen.
Vkládejte naan po jednom do pánve a smažte, dokud se na něm nezačnou tvořit tmavě hnědé puchýře (přibližně 1-1,5 minuty z každé strany).
Odstavte naan z ohně, potřete ho rozpuštěným máslem a česnekovou směsí a posypte trochou soli. Podávejte horké spolu s oblíbeným kari.