Monkey bread (slaný)
Obtížnost snadné
Čas přípravy 35min
Celkový čas 2hod. 30min
Počet porcí 8 porcí
- 1 čajová lžička cukru
- 1 čajová lžička soli
- 60 - 80 gramů směsi čerstvých bylinek (petržel, tymián, rozmarýn)
- 220 gramů vody
- 20 gramů čerstvého droždí
- 400 gramů hrubé mouky
- 30 gramů olivového oleje
- 100 gramů parmazánu
- 200 gramů másla
- 3 - 4 stroužky česneku, lisovaného, podle chuti
Příprava
- Formu vymažte máslem a odložte stranou.
- Do mixovací nádoby vložte vodu, cukr a droždí a míchejte 2 min/37°C/rychlost 2.
- Přidejte mouku, olivový olej a sůl a hněťte 2 min/. Těsto přendejte do velké mísy a přikryjte lehce naolejovanou potravinářskou fólií. Nechte cca 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vyčistěte mixovací nádobu.
- Do mixovací nádoby vložte parmazán a sekejte 10 sek/rychlost 10. Přendejte do misky a odložte stranou.
- Do čisté a suché mixovací nádoby vložte bylinky a sekejte 8 sek/rychlost 10.
- Přidejte máslo a česnek a hřejte 2 min/50°C/rychlost 1.
- Těsto rozválejte na pomoučené ploše na váleček o průměru cca 2 cm a stěrkou odkrajujte malé kousky (1,5 cm). Tvarujte kuličky, namáčejte je do bylinkového másla a postupně skládejte do formy (viz Tip). Nakonec je posypejte parmazánem a nechte půl hodiny kynout. Pečte 20–30 minut (200 °C).
- Nechte vychladnout ve formě, vyklopte a podávejte.
Užitečné předměty
koláčová forma (Ø 26 cm), potravinová fólie, trouba
Tipy a triky
- Můžete použít dortovou nebo koláčovou formu (Ø 26 cm) nebo formu s menším průměrem (například bábovkovou) a jednotlivé kuličky skládat na sebe.