Jogurtový chléb
240 g vody
10 g droždí
Zahřívejte 3 min./ 37°C /R 1.
350 g mouky, pšeničné hladké nebo chlebové (může být i špaldová chlebová)
150 g mouky, žitné chlebové
100 g bílý jogurt, přírodní
2 čajové lžičky soli
1 čajová lžička medu
1 čajová lžička pečicího sladu
2 polévková lžíce balzamikový ocet, světlý
1 ČL kmínu
vypracujte těsto na program Těsto / 4 min.
Těsto nalijeme do připravené mísy, poprášíme moukou,
přikryjeme a necháme na teplém místě 1½ hodiny kynout.
Během této doby vymažte tukem a moukou římský hrnec (3 l).
Těsto dejte na pomoučněnou pracovní plochu, několikrát přehněte a vytvarujte bochník.
Bochník chleba vložíme do připravené římské mísy, poprášíme moukou a uděláme do něj zářezy.
Nasaďte poklici na římský hrnec umístěte na nejnižší příčku do studené trouby a pečte 50-60 minut (240°C).
Opatrně sejměte poklici a chléb opékejte 5 minut bez pokličky (240°C),
Opatrně vyjměte z hrnce a nechte vychladnout na mřížce.