Chačapuri
Obtížnost střední
Čas přípravy 10min
Celkový čas 1hod. 15min
Počet porcí 24 porcí
Náplň
- 250 gramů balkánského sýru
- 150 gramů mozzarelly
Těsto
- 20 gramů droždí
- 125 gramů kefíru
- 2 vejce
- 500 gramů hladké mouky
- 1 čajová lžička soli
- 60 gramů másla
Dokončení
- 1 žloutek se lžící mléka, na potření
Náplň
- Do mixovací nádoby vložte oba sýry a sekejte 5 sek/rychlost 5. Přendejte do mísy a odložte stranou. Vyčistěte mixovací nádobu.
Těsto
- Do mixovací nádoby vložte droždí, kefír a hřejte 3 min/37°C/rychlost 2.
- Přidejte mouku, vejce, sůl, máslo a hněťte 3 min/. Poté promíchejte stěrkou a znovu krátce hněťte 1 min/. Těsto nechte kynout v uzavřené nádobě cca 1 hodinu.
- Předehřejte troubu na 250 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
Dokončení
- Těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu, rozdělte na dvě části a každou rozválejte na tenkou placku (1 cm). Doprostřed vložte polovinu sýrové směsi. Okraje zabalte do „ranečku“, spojte všechny cípy a přitlačte tak, aby byl sýr úplně schovaný uvnitř. Přendejte na připravený plech a prsty nebo pomocí válečku vytvořte tenkou placku (0,5–1 cm) tak, aby se sýrová směs a vrstvy těsta rozložily rovnoměrně.
- Potřete žloutkem s mlékem a pečte cca 10 minut (250 °C) do zlatova. Vyndejte z trouby a ihned potřete máslem a přiklopte velkou poklicí. Nechte máslo chvilku vsáknout, nakrájejte a podávejte.