Bułki wrocławskie
170 g mléka
150 g vody
20 g čerstvého droždí, rozdrobeného
1 balíček sušeného droždí (7-8 g)
1 lžička cukru
30 g měkkého másla
500 g celozrnné mouky a další na posypání vrchní části a rohlíků
1 ½ lžičky soli
Mléko a vodu nalijte do mísy, přidejte droždí a cukr a zahřívejte 2 minuty/37 °C/R 2.
Přidejte máslo, mouku a sůl, uhněťte těsto /3 min.
Těsto necháme v míse 40-60 minut kynout, pak ho ještě prohněteme /30 s.
V této době vyložte plech pečicím papírem a dejte ho stranou.
Těsto vyklopíme na lehce pomoučenou pracovní plochu, vytvarujeme do tvaru válečku a pomocí válečku rozdělíme na 8 stejných dílů.
Vytvarujte kulaté rohlíčky, položte je na připravený plech, mírně je zploštěte a poprašte moukou, pak do každého rohlíčku udělejte podélný důlek a přitlačte ho až na plech.
Přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte 15-20 minut kynout.
Na konci doby kynutí předehřejte troubu na 200 °C.
Pečte 15-20 minut (200 °C). Podávejte s libovolnou zálivkou, teplé nebo vychlazené.