Hustá žampionová polévka se smetanou a bramborami
menší hrnec, pro více lidí množství ingrediencí zdvojnásobte
250 g žampionů (použila jsem krémové)
4 brambory
asi 3/4 l vývaru
Mouku na zahuštění (dala jsem bezlepkovou rýžovou)
Smetanu ( použila jsem sojovou )
Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín
Olivový olej
Brambory si oškrábu a nakrájím na menší kostičky. Dám je vařit do měkka do vývaru spolu s bobkovým listem a novým kořením.
Mezitím si na pánvi připravím žampionový základ. Na jemno nakrájenou cibuli krátce orestuji na olivovém oleji, po chvíli přidám žampiony pokrájené na kousky. Dělám takové tlustší plátky překrojené napůl. Ochutím solí, pepřem, kmínem, restuji pár minut a odstavím.
Hrnec s bramborami trochu zahustím, dle typu zahušťovadla případně krátce provařím. Pak už jen vsypu orestované žampiony a zjemním smetanou. Už nevařím...
Rychlá, snadná a vděčná polévka, kterou lze bez problémů připravit i bez bílé mouky a tučné smetany. Její základní kouzlo tvoří předem orestované žampiony, které zůstanou křehké a mají výraznou chuť.