Svatomartinské zelí - Gudasová
- 500 g čertsvého červeného hlávkového zelí (nakrájené na kousky)
- 200 g červených jablek (nakrájené na kousky, bez jádřinců)
- 150 g vody
- 100 g červeného vína (sladké)
- 60 g červená cibule (rozkrojená napůl)
- 60 g třtinového cukru
- 50 g brusinek nakládaných
- 40 g sádla
- 30 g červeného vinného octa
- 1 bobkový list
- 1/2 PL octa 8%
- 1 ČL vegety
- 3/4 ČL soli
- 1/4 ČL skořice
- špetka pepře
Do mixovací nádoby dáme jablka a sekáme 4 sekundy/ R5.
Vše přendáme stranou do misky.
Do mixovací nádoby dáme červené zelí a pomocí stěrky sekáme 5 sekund / R5.
Vše přendáme stranou do misky.
Do mixovací nádoby dáme cibuli a sekáme 4 sekundy / R5.
Vše setřeme ze stěn na dno nádoby.
Přidáme sádlo a restujeme 3 minuty/120°C/ R2.
Přidáme nasekané zelí a vaříme 3 minuty /120°C/ zpětný chod/ R2.
Přidáme nasekaná jablka, bobkový list, ocet, cukr, sůl, vegetu, víno, vodu skořici a mícháme 60 minut/100°C/ zpětný chod/ R1.
Přidáme brusinky a mícháme 5 sekund/ zpětný chod/ R2.
Ze svatomartinského zelí vyndáme bobkový list a ihned můžeme podávat.