Svatomartinské zelí - Gudasová

  • 500 g čertsvého červeného hlávkového zelí (nakrájené na kousky)
  • 200 g červených jablek (nakrájené na kousky, bez jádřinců)
  • 150 g vody
  • 100 g červeného vína (sladké)
  • 60 g červená cibule (rozkrojená napůl)
  • 60 g třtinového cukru
  • 50 g brusinek nakládaných
  • 40 g sádla 
  • 30 g červeného vinného octa
  • 1 bobkový list
  • 1/2 PL octa 8%
  • 1 ČL vegety
  • 3/4 ČL soli
  • 1/4 ČL skořice
  • špetka pepře
 
Do mixovací nádoby dáme jablka a sekáme 4 sekundy/ R5.
Vše přendáme stranou do misky.
 
Do mixovací nádoby dáme červené zelí a pomocí stěrky sekáme 5 sekund / R5.
Vše přendáme stranou do misky.
 
Do mixovací nádoby dáme cibuli a sekáme 4 sekundy / R5.
Vše setřeme ze stěn na dno nádoby.
 
Přidáme sádlo a restujeme 3 minuty/120°C/ R2.
 
Přidáme nasekané zelí a vaříme 3 minuty /120°C/ zpětný chod/ R2.
 
Přidáme nasekaná jablka, bobkový list, ocet, cukr, sůl, vegetu, víno, vodu skořici a mícháme 60 minut/100°C/ zpětný chod/ R1.
Přidáme brusinky a mícháme 5 sekund/ zpětný chod/ R2.
 
Ze svatomartinského zelí vyndáme bobkový list a ihned můžeme podávat.