ZAPEČENÉ BOLOŇSKÉ TĚSTOVINY

  • 500 gramů mletého masa, míchaného, vepřového a hovězího
  • 1 kus cibule, na půl
  • 1 čajová lžička soli
  • 400 gramů těstovin

omáčka

  • 2 kusy cibule, na půl
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévková lžíce oleje
  • 900 gramů vody
  • 2 čajová lžička dochucovací pasty, nebo 1 kostka bujonu
  • 200 gramů smetany na vaření (cca 18% tuku)
  • 3 polévková lžíce oregana, sušeného
  • 1 čajová lžička papriky sladké, mleté
  • 1 polévková lžíce cukru, krupice
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 100 gramů rajčatového protlaku
  • 50 gramů Parmazánu, strouhaného
  • 200 gramů goudy, strouhané

Do mixovací nádoby vložte cibuli a sekejte 5 vteřin/rychlostí 1.

Stěrkou stlačte ze stěn dolů, vložte mleté maso a olej a restujte 10 minut/Varoma/Vypnout zpětný chod/rychlostí 1.

Poté přendejte do misky stranou.

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.

Do čisté mixovací nádoby vložte cibuli a česnek a sekejte 5 vteřin/rychlostí5.

Stěrkou stlačte ze stěn dolů.

Přidejte olej a restujte 2 minuty/120°C/rychlostí .

Troubu předehřejte na 180°C.

Do bublající směsi v nádobě přidejte zbylé suroviny kromě sýrů a hřejte ještě 8 minut/100°C/rychlostí 2.

Hotovou omáčku smíchejte s uvařenými těstovinami, přidejte sýry a řádně promíchejte.

Přendejte do vymazané formy a pečte asi 40 minut při 180°C.