ZAPEČENÉ BOLOŇSKÉ TĚSTOVINY
- 500 gramů mletého masa, míchaného, vepřového a hovězího
- 1 kus cibule, na půl
- 1 čajová lžička soli
- 400 gramů těstovin
omáčka
- 2 kusy cibule, na půl
- 2 stroužky česneku
- 2 polévková lžíce oleje
- 900 gramů vody
- 2 čajová lžička dochucovací pasty, nebo 1 kostka bujonu
- 200 gramů smetany na vaření (cca 18% tuku)
- 3 polévková lžíce oregana, sušeného
- 1 čajová lžička papriky sladké, mleté
- 1 polévková lžíce cukru, krupice
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 100 gramů rajčatového protlaku
- 50 gramů Parmazánu, strouhaného
- 200 gramů goudy, strouhané
Do mixovací nádoby vložte cibuli a sekejte 5 vteřin/rychlostí 1.
Stěrkou stlačte ze stěn dolů, vložte mleté maso a olej a restujte 10 minut/Varoma//rychlostí 1.
Poté přendejte do misky stranou.
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
Do čisté mixovací nádoby vložte cibuli a česnek a sekejte 5 vteřin/rychlostí5.
Stěrkou stlačte ze stěn dolů.
Přidejte olej a restujte 2 minuty/120°C/rychlostí .
Troubu předehřejte na 180°C.
Do bublající směsi v nádobě přidejte zbylé suroviny kromě sýrů a hřejte ještě 8 minut/100°C/rychlostí 2.
Hotovou omáčku smíchejte s uvařenými těstovinami, přidejte sýry a řádně promíchejte.
Přendejte do vymazané formy a pečte asi 40 minut při 180°C.