Sushi z surimi i serkiem kremowym

250 g rýže na sushi

1200 g vody

20 g rýžového octa plus 2 lžíce na zálivku

1 lžička cukru

¾ čajové lžičky soli

120 g surimi tyčinek, rozkrojených na polovinu

80 g smetanového sýra rozděleného na kousky

1 polévková lžíce omáčky sriracha

200 g okurky bez semínek, nakrájené na nudličky

4 listy mořských řas nori

avokádo, množství na plnění sushi, nakrájené na 0,5 cm plátky (přibližně 0,5 kusu)

sójová omáčka, množství pro podávání

 

Na víko mísy nasaďte košík, odvažte do něj rýži, důkladně ji propláchněte pod tekoucí vodou a dejte stranou. 

Do mísy nalijte 1 000 g vody, vložte do ní koš s propláchnutou rýží a vařte v páře 16 min/Varoma/R 4

Mezitím si připravte koření na rýži. 

Do misky nalijte 2 lžíce rýžového octa, přidejte cukr a ½ lžičky soli, míchejte, dokud se zcela nerozpustí, a odstavte. 

Opatrně vyjměte košík stěrkou, přendejte rýži do keramické nebo skleněné mísy, přidejte do mísy s rýží předem připravený dresink, jemně promíchejte stěrkou a nechte vychladnout. Míchací mísu vypláchněte.

Vložte tyčinky surimi a smetanový sýr do mísy, přidejte omáčku sriracha a zbývající ¼ lžičky soli, zpracujte 2 s/R 4. 

Přendejte do jiné nádoby a dejte stranou.

Na víko míchací mísy postavte misku, odvažte do ní zbývajících 200 g vody a rýžový ocet, promíchejte a dejte stranou.

Na víko míchací mísy položte druhou mísu, odvažte do ní okurku a dejte stranou.

Položte 1 list nori na bambusovou podložku na sushi lesklou stranou dolů. Na list nori dejte lžící asi ¼ předem připravené rýže. 

Rukou navlhčenou octem a vodou rozetřete rýži tak, aby pokryla list nori až do ⅔ jeho výšky, přičemž horní ⅓ listu nori nechte čistou. 

Na spodní část listu nori na šířku naaranžujte ¼ předem připravených tyčinek surimi se sýrem, ¼ tyčinek okurky a ¼ plátků avokáda. 

Pomocí bambusové podložky srolujte sushi pevně zespodu, na samém konci pomocí štětce potřete okraj nori vodou a rýžovým octem, aby se připravená rolka slepila, a poté srolujte až do konce. 

Stejným způsobem připravte závitky ze zbývajících 3 listů nori.

Každou rolku sushi nakrájejte ostrým nožem navlhčeným ve vodě s octem na 1-1,5 cm široké kousky.

Sushi podávejte se surimi a smetanovým sýrem se sójovou omáčkou.