Sushi z pieczarkami portobello

3 čerstvé žampiony portobello

Olivový olej v množství, které postačí na obalení hub

80 g sójové omáčky tamari plus 1,5 lžičky na posypání hub

20 g rýžového octa a 2 lžíce na zálivku

1½ lžičky cukru

½ čajové lžičky soli

250 g hnědé rýže

1400 g vody

1 stroužek česneku

20 g čerstvého kořene zázvoru nakrájeného na 2 mm plátky

1 zelená cibule s pažitkou, nakrájená na 3 cm kousky

2 červené chilli papričky, čerstvé, bez semínek, 1 nakrájená na kousky + 1 podélně nakrájená na 8 proužků

20 g rýžového octa

2 lžíce pražených černých sezamových semínek

4 mořské řasy nori

4 lžičky japonské majonézy (kewpie, viz tip)

4 zelené cibule s pažitkou, podélně rozkrojené na polovinu

 

Předehřejte troubu na 200 °C. 

Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj žampiony portobello špičkou dolů. 

Potřete houby štětcem namočeným v olivovém oleji a každou houbu přelijte ½ lžičky sójové omáčky.

Pečte 10 minut (200 °C)

Mezitím připravte rýžový dresink. 

Do misky nalijte 2 lžíce rýžového octa, přidejte 1 lžičku cukru a soli, míchejte, dokud se zcela nerozpustí, a odstavte. Houby vyjměte z trouby a nechte je vychladnout.

Na víko mísy nasaďte košík, odvažte do něj rýži, důkladně ji propláchněte pod tekoucí vodou a dejte stranou. 

Do mísy nalijte 1 200 g vody, vložte do ní košík s propláchnutou rýží a vařte v páře 35 min/Varoma/R 4

Opatrně vyjměte košík stěrkou, přendejte rýži do keramické nebo skleněné mísy, přidejte předem připravené koření na rýži, jemně promíchejte stěrkou a nechte vychladnout. Míchací mísu vypláchněte.

Každou houbu nakrájejte na 6 plátků, přebytečnou tekutinu jemně vymačkejte dlaní.

Česnek a zázvor vložte do mísy, rozmělněte na 3 s/R 8 

Stěrkou seškrábněte přísady ze stěn mísy na dno mísy a znovu zpracujte při 3 s/R 8

Pomocí stěrky seškrábněte přísady ze stěn mísy na dno mixéru.

Přidejte zelenou cibulku, sójovou omáčku, zbývající ½ lžičky cukru a 1 chilli papričku, zpracujte 5 s/R 6

Horkou sójovou omáčku přelijte do jiné nádoby a dejte stranou.

Na víko míchací mísy postavte misku, odvažte do ní zbývajících 200 g vody a rýžový ocet a dejte stranou.

Bambusovou podložku na sushi obalte potravinovou fólií. 

Položte 1 list nori na podložku lesklou stranou dolů. Na list nori položte ¼ předem připravené rýže. 

Rukou navlhčenou octem a vodou rozetřete rýži tak, aby pokryla list nori do výšky ⅔, přičemž horní ⅓ listu nori nechte čistou. 

Rýži posypte ½ lžičky sezamových semínek a poté list nori opatrně otočte tak, aby ležel rýží dolů. 

Na část listu nori, která není pokryta rýží, rozetřete 1 cm od spodního okraje po celé šířce 1 lžičku majonézy, pak na ni položte ¼ plátků předem připravených hub, 1 zelenou cibuli a 2 proužky chilli. 

Pomocí bambusové podložky srolujte sushi pevně zespodu, na samém konci pomocí štětce potřete okraj nori předem připravenou vodou s rýžovým octem, aby se připravená rolka slepila, a pak ji srolujte až nahoru. Stejným způsobem připravte závitky ze zbývajících 3 listů nori.

Každou rolku sushi nakrájejte ostrým nožem navlhčeným v rýžovém octu na 1-1,5 cm široké kousky.

Podávejte sushi s houbami portobello s předem připravenou horkou sójovou omáčkou.