Majonez japoński (kewpie)
10 g jablečného octa
20 g vývaru daši
120 g oleje z hroznových jader
1 lžička dijonské hořčice
½ čajové lžičky cukru
1 čajová lžička soli
1 žloutek, velmi čerstvý, velikost L
Do nádoby na míchání nalijte ocet a vývar, vařte bez odměrky na 4 min/98 °C/vařečka
Na víko míchací nádoby nasaďte sklenici, odvažte do ní olej a dejte stranou.
Do nádoby přidejte hořčici, cukr, sůl a žloutek, míchejte 10 s/R 4, poté zahřívejte 1 min/37 °C/R 4.
Zahřívejte další 3 minuty/37 °C/R 4.
Během této doby postupně přilévejte odvážený olej na víko míchací nádoby tak, aby v tenkém proudu stékal kolem vložené odměrky na rotující nože a vytvořil emulzi. Přendejte do plastového dávkovače na omáčku.
Japonskou majonézu (kewpie) uchovávejte v lednici a použijte ji do receptu podle vlastního výběru.
Vývar daši je vývar z rybích vloček bonito a mořské řasy kombu.
Tvoří základ mnoha japonských polévek a omáček.
Bujón daši si můžete připravit sami nebo si můžete koupit hotový produkt či jeho koncentrát v obchodě.