Majonez japoński (kewpie)

10 g jablečného octa

20 g vývaru daši

120 g oleje z hroznových jader

1 lžička dijonské hořčice

½ čajové lžičky cukru

1 čajová lžička soli

1 žloutek, velmi čerstvý, velikost L

 

Do nádoby na míchání nalijte ocet a vývar, vařte bez odměrky na 4 min/98 °C/vařečka

Na víko míchací nádoby nasaďte sklenici, odvažte do ní olej a dejte stranou.

Do nádoby přidejte hořčici, cukr, sůl a žloutek, míchejte 10 s/R 4, poté zahřívejte 1 min/37 °C/R 4.

Zahřívejte další 3 minuty/37 °C/R 4.

Během této doby postupně přilévejte odvážený olej na víko míchací nádoby tak, aby v tenkém proudu stékal kolem vložené odměrky na rotující nože a vytvořil emulzi. Přendejte do plastového dávkovače na omáčku.

Japonskou majonézu (kewpie) uchovávejte v lednici a použijte ji do receptu podle vlastního výběru.

 

Vývar daši je vývar z rybích vloček bonito a mořské řasy kombu. 

Tvoří základ mnoha japonských polévek a omáček. 

Bujón daši si můžete připravit sami nebo si můžete koupit hotový produkt či jeho koncentrát v obchodě.