Švestková staročeská povidla - Svět receptů
- 1000 g vypeckované švestky
- 500 g cukr
- 0,07 litr ocet
- 1/2 čajová lžička skořice, mletá
- badián
- rum
- Vypeckované1000 g vypeckované švestky + zasypeme 500 g cukr a zalijeme 0,07 litr ocet.
- Necháme přes noc, nejlépe 24 h louhovat pod pokličkou. Krásně pustí šťávu.
- Druhý den vše slijeme do "mixovací nádoby" , kterou přikryjeme košíkem, aby nám povidla neprskala ven. Vaříme 60 min./Varoma/rychlost "Jemné míchání"
- Po té snížíme teplotu na 80-90 °C a vaříme 99 min./85°C/rychlost 2 "Jemné míchání" / 120 min.
- Před koncem přidáme skořici a bydyán.
- Horká povidla slijeme do skleniček, povrch zakápneme rumem.
- Skleničky uzavřeme a otočíme dnem vzhůru