Švestková staročeská povidla - Svět receptů

  • 1000 g vypeckované švestky
  • 500 g cukr
  • 0,07 litr ocet
  • 1/2 čajová lžička skořice, mletá
  • badián
  • rum
 
 
 
  1. Vypeckované1000 g vypeckované švestky +  zasypeme 500 g cukr a zalijeme 0,07 litr ocet
  2. Necháme přes noc, nejlépe 24 h louhovat pod pokličkou. Krásně pustí šťávu.
  3. Druhý den vše slijeme do "mixovací nádoby" , kterou přikryjeme košíkem, aby nám povidla neprskala ven. Vaříme 60 min./Varoma/rychlost  "Jemné míchání"
  4. Po té snížíme teplotu na  80-90 °C a vaříme 99 min./85°C/rychlost 2  "Jemné míchání" /  120 min.
  5. Před koncem přidáme skořici a bydyán.
  6. Horká povidla slijeme do skleniček, povrch zakápneme rumem. 
  7. Skleničky uzavřeme a otočíme dnem vzhůru