Řecký bílý jogurt

1 litr mléka
1 opravdu tučný jogurt 
150 ml smetany 33%
 
8 minut /50 °C
 
Jogurtovou směs přendejte do osmi vzduchotěsných nádob nebo do malých zavařovacích sklenic 
a zabalte je ihned do deky pro udržení teploty. 
Sklenice nechte zabalené 8-10 hodin při pokojové teplotě a před podáváním nechte vychladit v chladničce.
 
 

Pro dosažení správné struktury jogurtu je nezbytné udržovat jogurt v teple a v klidu během jeho inkubační doby: pro podporu izolace můžete umístit sklenice zabalené v dece do piknikové chladničky nebo do vychladlé a vypnuté trouby.

Čím chladnější bude teplota v místnosti, tím delší bude inkubační doba jogurtu. Ve velmi teplém prostředí bude stačit pro inkubaci 8-10 hodin.

Pro kyselejší jogurt potřebujete delší inkubační dobu.

Nejlepšího výsledku dosáhnete použitím velmi čisté, pečlivě umyté mixovací nádoby, víka, nožů a odměrky.

Pokud použijete tepelně nezpracované mléko, vařte jej nejprve 10 min./90°C/rychlost 2, potom jej nechte vychladnout na pokojovou teplotu a použijte do receptu.

Proces vaření a chlazení určený pro tepelně nezpracované mléko můžete použít i pro pasterizované mléko, pro dosažení silnější konzistence.

Uchovejte si trochu bílého jogurtu pro přípravu další várky.

Nepoužívejte nízkotučné mléko a nízkotučný jogurt.

Sušené mléko pomáhá jogurtu při usazení.

Pro sladký jogurt přidejte 40 gramů cukru s ostatními surovinami.

Pro krémový jogurt přidejte 100 gramů smetany s ostatními surovinami.