Pirohy (jak je dělají v Polsku)

Těsto: 500g hladké mouky, 1 vejce, sůl, voda - zpracujeme těsto, které slabě vyválíme a vykrajujeme kolečka, do kterých vkládáme náplně. Uzavřeme do pirohu. Vaříme v osolené vroucí vodě cca 5 minut po vyplavání na hladinu.

Náplně:
"ruská" náplň:
0,5 kg uvařených brambor ve slupce, oloupané, projeté skrz masový mlýnek, 250g tvarohu, sůl, pepř, a orestovaná cibulka

náplň zelí+houby:
1 sáček kys.zelí, uvařit, zcedit, namočené 2 hrsti sušených hub (uvařit doměkka), umlít na mlýnku, sůl, pepř, restovaná cibulka + 1 semletá čerstvá cibule.

Masová náplň:

1 pytlík kysaného zelí, 250g masa - vařit, zelí vymačkat, a vše umlít, sůl, pepř.

Podává se škvarkama z libového bůčku a kysanou smetanou.
Když zbydou, jsou dobré i osmažené:-)