ZÁKLADNÍ RECEPT NA PŘÍPRAVU SÓJOVÉHO MASA
Doporučujeme vařit 30 minut ve vodě, kterou jsme ochutili
1 lžící zeleninového bujónu a 1 lžící sójové omáčky.
Bujón spolu s omáčkou dodají sóji výbornou chuť, která pronikne až do jádra suroviny.
Nejprve ho přeliju horkou vodou, nechám chvilku ustát a vodu pak vyleju (tím se částečně zbavím moučné pachuti).
Pak jej vařím zhruba 15-20 minut v nálevu ze sypkého zeleninového bujónu (mým jasným favoritem je Würzl), trochou sójovky (Tamari nebo Shoyu, rychle totiž pronikne dovnitř) a podle dalšího účelu ještě třeba s bobkovým listem a novým kořením. Vody dávám méně, než píšou na sáčku, cca 0,75l na 100g balíček.
“Vývar” poté sliju a z kostek či plátků vymačkám přebytečnou vodu (ze stejného důvodu jako nasáklá houbička, prostě pak už špatně saje okolní chuť).
Mezitím si připravím marinádu a kostky v ní nechám minimálně přes noc a občas je promíchnu.
Marinád se dá vymyslet spousta, záleží na vašich chuťových preferencích. Základem je olej, pár kapek kvalitní sójovky a pak koření – jednu z nejčastějších kombinací používám směs gyrosového koření (moje oblíbená značka je Benkor), na “divoko” s rozmarýnem a tymiánem, do gulášů přidávám hodně papriky, do indických jídel kari, pro grilovačku na jedné svatbě jsem připravil “lázeň” z čerstvých bylinek s olejem, citrónovou šťávou a špetkou soli (a z velké mísy nezbyl ani jeden plátek).