Veganská houbová omáčka
100 g sojové maso kostky, nudličky
250 g čerstvé žampiony hnědé
2 ks cibule velké
1,50 dl sojová omáčka shoyu
2 dl kokosové mléko
1,50 l voda dle potřeby
4 lžíce hladká mouka vrchovaté
6 lžíce slunečnicový olej
2 lžíce olivový olej
1 lžička tymián
1 lžička rozmarýn
3 lžička majoránka
3 stroužek česnek
2 lžička kmín
1 lžička římský kmín
3 ks nové koření
3 ks bobkový list
Sojové nudličky (kostky) uvaříme dle návodu, scedíme (vodu si dáme stranou), necháme vychladnout, vymačkáme přebytečnou vodu. Pak je naložíme do sojové omáčky s olivovým olejem, tymiánem, rozmarýnem a rozetřeným česnekem.
Nakrájíme cibuli na kostičky, žampiony na plátky. Na oleji osmažíme cibuli do zlatova, přidáme kmín a římský kmín, nové koření, bobkový list, a smažíme cca 30 sekund. Přidáme sójové nudličky (kostky), dobře promícháme a chvíli opékáme.
Přidáme žampiony, promícháme, zalijeme vodou z nudliček, případně dolijeme studenou vodou, aby byla směs ponořená a přikryté pokličkou vaříme na středním ohni.
Asi po 10 minutách přidáme kokosové mléko, dobře promícháme a necháme provařit asi 3 minuty.
Pro zahuštění přidáme mouku rozmíchanou s trochou vody, promícháme a provaříme na mírném ohni za občasného míchání. Nakonec přidáme majoránku, už nevaříme.
Podáváme s oblíbenou přílohou - rýže, knedlík, brambor, těstoviny.