Veganská houbová omáčka

  100  g sojové maso kostky, nudličky

  250  g čerstvé žampiony hnědé

  2  ks cibule velké

  1,50  dl sojová omáčka shoyu

  2  dl kokosové mléko

  1,50  l voda dle potřeby

  4  lžíce hladká mouka vrchovaté

  6  lžíce slunečnicový olej

  2  lžíce olivový olej

  1  lžička tymián

  1  lžička rozmarýn

  3  lžička majoránka

  3  stroužek česnek

  2  lžička kmín

  1  lžička římský kmín

3  ks nové koření

3  ks bobkový list

 

Sojové nudličky (kostky) uvaříme dle návodu, scedíme (vodu si dáme stranou), necháme vychladnout, vymačkáme přebytečnou vodu. Pak je naložíme do sojové omáčky s olivovým olejem, tymiánem, rozmarýnem a rozetřeným česnekem.

 

Nakrájíme cibuli na kostičky, žampiony na plátky. Na oleji osmažíme cibuli do zlatova, přidáme kmín a římský kmín, nové koření, bobkový list, a smažíme cca 30 sekund. Přidáme sójové nudličky (kostky), dobře promícháme a chvíli opékáme.

Přidáme žampiony, promícháme, zalijeme vodou z nudliček, případně dolijeme studenou vodou, aby byla směs ponořená a přikryté pokličkou vaříme na středním ohni.

Asi po 10 minutách přidáme kokosové mléko, dobře promícháme a necháme provařit asi 3 minuty.

Pro zahuštění přidáme mouku rozmíchanou s trochou vody, promícháme a provaříme na mírném ohni za občasného míchání. Nakonec přidáme majoránku, už nevaříme.

Podáváme s oblíbenou přílohou - rýže, knedlík, brambor, těstoviny.