SVÍČKOVÁ ZE SÓJOVÝCH PLÁTKŮ

  1 balíček sójových plátků Ekoprodukt

  1 zeleninový bujón

  2 menší cibule

  4 bobkové listy

  100g celeru

  sůl

  100g petržele

  rostlinný olej

  cukr

  10 kuliček celého černého pepře

  250g mrkve

  2 lžíce octa

  7 kuliček nového koření

  500ml sójového mléka (může být i kravské)

 

Sójové plátky připravíme podle základního receptu na přípravu sójového masa. Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo. V hrnci si rozehřejeme olej a připravenou zeleninu osmahneme. Přidáme nové koření, bobkový list a pepř. Sójové plátky přidáme k zelenině a zalijeme trochou vody s jednou polévkovou lžící bujónu. Okyselíme octem. Celé asi 20 minut povaříme. Pak sójové plátky vyndáme ven a mixérem vše důkladně rozmixujeme. Vznikne nám kaše, kterou si dochutíme cukrem, octem, solí dle chuti a mlékem (sójovým) naředíme na hustotu omáčky. Jakmile jsme spokojeni, vložíme zpět sójové plátky a vše spolu ještě 5 minut povaříme. A máme hotovo.

TIP

Pokud si vegetariánskou svíčkovou uvaříte předem a necháte v lednici uležet 1 až 2 dny, bude ještě lepší.