SVÍČKOVÁ ZE SÓJOVÝCH PLÁTKŮ
1 balíček sójových plátků Ekoprodukt
2 menší cibule
4 bobkové listy
100g celeru
sůl
100g petržele
rostlinný olej
cukr
10 kuliček celého černého pepře
250g mrkve
2 lžíce octa
7 kuliček nového koření
500ml sójového mléka (může být i kravské)
Sójové plátky připravíme podle základního receptu na přípravu sójového masa. Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo. V hrnci si rozehřejeme olej a připravenou zeleninu osmahneme. Přidáme nové koření, bobkový list a pepř. Sójové plátky přidáme k zelenině a zalijeme trochou vody s jednou polévkovou lžící bujónu. Okyselíme octem. Celé asi 20 minut povaříme. Pak sójové plátky vyndáme ven a mixérem vše důkladně rozmixujeme. Vznikne nám kaše, kterou si dochutíme cukrem, octem, solí dle chuti a mlékem (sójovým) naředíme na hustotu omáčky. Jakmile jsme spokojeni, vložíme zpět sójové plátky a vše spolu ještě 5 minut povaříme. A máme hotovo.
TIP
Pokud si vegetariánskou svíčkovou uvaříte předem a necháte v lednici uležet 1 až 2 dny, bude ještě lepší.