Sójový stroganoff – Brýdová

 

Sójové maso krátce povařte v osolené vodě, do které můžete přidat trošku zeleninového vývaru (klidně z kostky).

Povařit stačí opravdu krátce – cca 10 minut.

Poté slijte a hlavně dobře vymačkejte všechnu vodu. To je hodně důležité.

Stejně důležité je dobře maso naložit – tady jsem použila směs kvalitní sójové omáčky, oleje, uzené papriky a lžíce dijonské hořčice. Dobré je nechat směs naloženou několik hodin, klidně i přes noc.

Další ingredience jsou cibule, mrkev a žampiony.

Cibuli na proužky, mrkev na kolečka a žampiony na větší kusy.

Nejdříve na oleji orestujte cibuli spolu s mrkví.

Krásně do zlatava.

Poté přidejte žampiony a také je krátce zarestujte.

Nakonec naložené sójové maso a podlijte sklenkou červeného vína. Osolte a opepřete podle chuti a duste cca 15 minut. Mrkev by neměla být vařená, ale jen al dente. Pokud je směs řídká, můžete lehce zahustit bramborovým škrobem rozmíchaným v trošce sojové omáčky, ale většinou to není nutné.

Podávejte například s polentovými knedlíky, nebo s čím jste zvyklí – určitě to skvěle chutná i s rýží.