Sojový salát se sýrem a zeleninou
100 g sójové kostky , nudličky či plátky
vývar dle návodu, nebo koření a bylinky dle chuti
1 ks cibule větší
120 g tvrdý sýr Gouda, Eidam...
200 g nakládané okurky cca
80 g naložené papriky nebo kozí rohy
lák z okurek nebo paprik
sůl
pepř mletý
1 lžíce olej
Dále dle chuti
sojanéza nebo majonéza
rajčata
červená paprika
žampiony
hořčice plnotučná
Sojové maso uvaříme dle návodu na obalu, poté scedíme, necháme zchladnout a následně z nich pořádně vymačkáme přebytečnou tekutinu. Vymačkané maso pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy.
K pokrájenému sojovému masu přidáme na drobno pokrájený tvrdý sýr, okurky, papriky a cibuli. Vše zakápneme olejem, osolíme, opepříme a dle chuti můžeme, pokud jsme nepoužili například pikantní kozí rohy, přidat i trochu chilli nebo pokrájenou feferonku.
Salát dochutíme lákem z okurek nebo paprik (vše dle vlastní chuti), promícháme a dáme do chladna proležet alespoň na dvě hodiny nebo přes noc.
Kdo chce a kdo má rád majonézové saláty, může do salátu vmíchat dle chuti majonézu nebo sojanézu, kterou můžeme dochutit hořčicí.
Salát můžeme připravit i s čerstvou zeleninou, kterou nastavíme část okurek a paprik. Dobrá jsou drobně krájená rajčata a papriky, kdy rajčata dáme do salátu až téměř před podáváním. Kdo rád žampiony, může použít jak čerstvé, tak i sterilované.
Podáváme samostatně, s čerstvým pečivem, ke grilovanému masu...