Sojový salát se sýrem a zeleninou

  100  g sójové kostky , nudličky či plátky

  vývar dle návodu, nebo koření a bylinky dle chuti

  1  ks cibule větší

  120  g tvrdý sýr Gouda, Eidam...

  200  g nakládané okurky cca

  80  g naložené papriky nebo kozí rohy

  lák z okurek nebo paprik

  sůl

  pepř mletý

  1  lžíce olej

 

  Dále dle chuti

  sojanéza nebo majonéza

  rajčata

  červená paprika

  žampiony

  hořčice plnotučná

 

Sojové maso uvaříme dle návodu na obalu, poté scedíme, necháme zchladnout a následně z nich pořádně vymačkáme přebytečnou tekutinu. Vymačkané maso pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy.

 

K pokrájenému sojovému masu přidáme na drobno pokrájený tvrdý sýr, okurky, papriky a cibuli. Vše zakápneme olejem, osolíme, opepříme a dle chuti můžeme, pokud jsme nepoužili například pikantní kozí rohy, přidat i trochu chilli nebo pokrájenou feferonku.

Salát dochutíme lákem z okurek nebo paprik (vše dle vlastní chuti), promícháme a dáme do chladna proležet alespoň na dvě hodiny nebo přes noc.

Kdo chce a kdo má rád majonézové saláty, může do salátu vmíchat dle chuti majonézu nebo sojanézu, kterou můžeme dochutit hořčicí.

Salát můžeme připravit i s čerstvou zeleninou, kterou nastavíme část okurek a paprik. Dobrá jsou drobně krájená rajčata a papriky, kdy rajčata dáme do salátu až téměř před podáváním. Kdo rád žampiony, může použít jak čerstvé, tak i sterilované.

Podáváme samostatně, s čerstvým pečivem, ke grilovanému masu...