GULÁŠ ZE SÓJOVÝCH KOSTEK

  100 g sójových kostek

  5 větších cibulí

  3 stroužky česneku

  1 PL hladké mouky

  6 kuliček nového koření

  3 bobkové listy

  2 ČL kari

  3 ČL tymiánu

  2 ČL mletého zázvoru

  2 PL mahá koření (směs kmínu, koriandru a hořčice)

  hrst sušených hub

  2 PL zeleninového bujónu bez glutamátu

  1 PL sójové omáčky

  1 PL mořské soli

  1,5 l vody

  8 PL slunečnicového oleje

  2 PL olivového oleje

 

Do 1 litru vroucí vody přidáme koření – 3 ks nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíci mahá koření, 1 lžičku tymiánu, 1 lžičku kari, 1 lžíci zeleninového bujónu bez glutamátu, hrst sušených hub a 100g sójových kostek. Vaříme asi 30 minut. Potom kostky slijeme (vodu s kořením si necháme), a po vychladnutí opatrně vymačkáme nasáklou vodu.

Na slunečnicovém oleji osmahneme cibuli pokrájenou na větší kostičky, do které přidáme 3 kuličky nového koření. Mezitím si připravíme směs z koření – dobře smícháme 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci mahá koření, 1 lžičku kari, 1 lžičku tymiánu, 2 lžičky mletého zázvoru a necháme chvíli stát. Když je cibule do zlatova osmažená, vlijeme do ní připravenou směs koření, dobře promícháme a ještě chvíli smažíme. Pak přidáme sójové kostky. Za občasného míchání opékáme asi 3 minuty.

Přilijeme vodu, ve které jsme vařili sojové maso, dolijeme čerstvou vodou tak, aby byla směs lehce zakryta, přidáme lžíci zeleninového bujónu bez glutamátu a na mírném plameni vaříme do rozvaření cibule cca 10 min. Zahustíme - 1 lžíci hladké mouky rozpustíme v 0,2 dl vody, za stálého míchání vlijeme do guláše a povaříme asi 5 min.

Dále již nevaříme, přidáme nastrouhaný česnek. Zamícháme a necháme 10 minut přikryté.

Podáváme s rýží nebo knedlíky.