GULÁŠ ZE SÓJOVÝCH KOSTEK
100 g sójových kostek
5 větších cibulí
3 stroužky česneku
1 PL hladké mouky
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
2 ČL kari
3 ČL tymiánu
2 ČL mletého zázvoru
2 PL mahá koření (směs kmínu, koriandru a hořčice)
hrst sušených hub
2 PL zeleninového bujónu bez glutamátu
1 PL sójové omáčky
1 PL mořské soli
1,5 l vody
8 PL slunečnicového oleje
2 PL olivového oleje
Do 1 litru vroucí vody přidáme koření – 3 ks nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíci mahá koření, 1 lžičku tymiánu, 1 lžičku kari, 1 lžíci zeleninového bujónu bez glutamátu, hrst sušených hub a 100g sójových kostek. Vaříme asi 30 minut. Potom kostky slijeme (vodu s kořením si necháme), a po vychladnutí opatrně vymačkáme nasáklou vodu.
Na slunečnicovém oleji osmahneme cibuli pokrájenou na větší kostičky, do které přidáme 3 kuličky nového koření. Mezitím si připravíme směs z koření – dobře smícháme 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci mahá koření, 1 lžičku kari, 1 lžičku tymiánu, 2 lžičky mletého zázvoru a necháme chvíli stát. Když je cibule do zlatova osmažená, vlijeme do ní připravenou směs koření, dobře promícháme a ještě chvíli smažíme. Pak přidáme sójové kostky. Za občasného míchání opékáme asi 3 minuty.
Přilijeme vodu, ve které jsme vařili sojové maso, dolijeme čerstvou vodou tak, aby byla směs lehce zakryta, přidáme lžíci zeleninového bujónu bez glutamátu a na mírném plameni vaříme do rozvaření cibule cca 10 min. Zahustíme - 1 lžíci hladké mouky rozpustíme v 0,2 dl vody, za stálého míchání vlijeme do guláše a povaříme asi 5 min.
Dále již nevaříme, přidáme nastrouhaný česnek. Zamícháme a necháme 10 minut přikryté.
Podáváme s rýží nebo knedlíky.