Boloňské špagety ze sóji (granulát)
100g sójového granulátu
2 kostky bujonu
1l vody na základní přípravu
400g špaget
1 cibule
2 stroužky česneku
1 čerstvá paprika
olej
1 lžíce rajčatového protlaku
2 rajčata
150g strouhaného sýra nejlépe parmezánu
1 lžička cukru
1 dl červeného vína
mletý pepř, sůl, oregano, petrželka
100 g sójového granulátu vsypeme do 1 l vroucí osolené vody (nebo vody s bujonem) a vaříme 10-15 minut v otevřené nádobě.
Nálev slijeme, granulát necháme okapat, popř. lehce vymačkáme přebytečnou vodu.
Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou cibuli společně s granulátem.
Když cibule začne zlátnout, přidáme protlak, pokrájená spařená a oloupaná rajčata, rozetřený česnek, proužky papriky, cukr a koření, to vše promícháme,
zvolna opečeme, podlijeme vínem a krátce podusíme.
Špagety uvaříme podle návodu na obalu v dostatku mírně osolené vody doměkka, scedíme je a mírně promastíme kvalitním olivovým olejem.
Do hlubokého talíře dáme uvařené špagety, na ně navršíme hotovou směs, posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme petrželkou a podáváme.