Boloňské špagety ze sóji (granulát)

  100g sójového granulátu

  2 kostky bujonu

  1l vody na základní přípravu

  400g špaget

  1 cibule 

  2 stroužky česneku 

  1 čerstvá paprika

  olej

  1 lžíce rajčatového protlaku

  2 rajčata

  150g strouhaného sýra nejlépe parmezánu

  1 lžička cukru

  1 dl červeného vína

  mletý pepř, sůl, oregano, petrželka

 

   100 g sójového granulátu vsypeme do 1 l vroucí osolené vody (nebo vody s bujonem) a vaříme 10-15 minut v otevřené nádobě. 

   Nálev slijeme, granulát necháme okapat, popř. lehce vymačkáme přebytečnou vodu. 

   Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou cibuli společně s granulátem.    

   Když cibule začne zlátnout, přidáme protlak, pokrájená spařená a oloupaná rajčata, rozetřený česnek, proužky papriky, cukr a koření, to vše promícháme,    

   zvolna opečeme, podlijeme vínem a krátce podusíme. 

   Špagety uvaříme podle návodu na obalu v dostatku mírně osolené vody doměkka, scedíme je a mírně promastíme kvalitním olivovým olejem. 

   Do hlubokého talíře dáme uvařené špagety, na ně navršíme hotovou směs, posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme petrželkou a podáváme.