Zapečené kořeněné masové koule se smetanovou omáčkou
500 g mletého masa mix
1 cibule
1 lžička drceného kmínu (raději římský)
1 lžička koriandru
1 lžíce oregana
1 lžička rozmarýnu
1 vajíčko
trochu pepře
2 lžíce smetany
Strouhanka
Olej
Sůl
petrželka
Omáčka:
1 smetana - 33%
1 lžíce bazalky
2 lžíce mouky
1 malý rajský protlak
1 malý rajský protlak
trochu ostřejšího kečupu
4 cherry rajčátka
Sůl
šťáva z 1/2 citronu
cukr (nemusí být)
Do masa dáme pár lžic studené vody osolíme, opepříme, přidáme veškeré koření, petrželku a cibuli nakrájené nadrobno, smetanu, promícháme a necháme chvíli odpočívat.
Poté přidáme vajíčko a dáme strouhanku, aby šly pěkně tvarovat koule jako menší mandarinky.
Do pánve dáme olej a koule zprudka opečeme ze všech stran, pak je přendáme do pekáčku s troškou vody a dáme na 20 minut zapéct do trouby.
Na pánev s vysmaženým olejem dáme rajský protlak, kečup, cherry rajčátka, bazalku, 200 ml vody, sůl a povaříme.
Po uplynutí doby pečení vylijeme na koule omáčku a necháme dále péct, tak 30 minut.
Vyndáme z trouby, dáme na hořák, zalijeme ještě smetanou s rozšlehanou moukou, je-li třeba, tak přidáme i trochu vody, mícháme a ochucujeme citronovou šťávou, eventuelně cukr.
K těm kořeněným koulím mě kdysi přivedl nějakým svým receptem Jamie Olivier-jsou výborné, podávala jsem s knedlíkama, ale stejně tak dobré jsou s rýží a těstovinami.