Zapečené kořeněné masové koule se smetanovou omáčkou

500 g mletého masa mix

1 cibule

1 lžička drceného kmínu (raději římský)

1 lžička koriandru

1 lžíce oregana

1 lžička rozmarýnu

1 vajíčko

trochu pepře

2 lžíce smetany

Strouhanka

Olej

Sůl

petrželka

 

Omáčka:

1 smetana - 33%

1 lžíce bazalky

2 lžíce mouky

1 malý rajský protlak

1 malý rajský protlak

trochu ostřejšího kečupu

4 cherry rajčátka

Sůl

šťáva z 1/2 citronu

cukr (nemusí být)

 

Do masa dáme pár lžic studené vody osolíme, opepříme, přidáme veškeré koření, petrželku a cibuli nakrájené nadrobno, smetanu, promícháme a necháme chvíli odpočívat.

Poté přidáme vajíčko a dáme strouhanku, aby šly pěkně tvarovat koule jako menší mandarinky.

Do pánve dáme olej a koule zprudka opečeme ze všech stran, pak je přendáme do pekáčku s troškou vody a dáme na 20 minut zapéct do trouby.

Na pánev s vysmaženým olejem dáme rajský protlak, kečup, cherry rajčátka, bazalku, 200 ml vody, sůl a povaříme.

Po uplynutí doby pečení vylijeme na koule omáčku a necháme dále péct, tak 30 minut.

Vyndáme z trouby, dáme na hořák, zalijeme ještě smetanou s rozšlehanou moukou, je-li třeba, tak přidáme i trochu vody, mícháme a ochucujeme citronovou šťávou, eventuelně cukr.

 

K těm kořeněným koulím mě kdysi přivedl nějakým svým receptem Jamie Olivier-jsou výborné, podávala jsem s knedlíkama, ale stejně tak dobré jsou s rýží a těstovinami.