Zapečené gnocchi s rajčatovou omáčkou a sýrem

asi 500 g noků (buď uvařené domácí nebo balení chlazených)

1 velká cibule

400g balení sekaných loupaných rajčat

80 g pancetty nebo libové slaniny

2 lžíce rajčatového protlaku (kupuji bio v tubě)

2 stroužky česneku

Olivový olej

Čerstvá bazalka

Sůl, pepř, trochu přírodního cukru nebo jiného sladidla na vyladění kyselé chuti rajčat

Tučnější sýr dle chuti (Gouda, old Gouda, parmezán, ovčí Pecorino, kozí zrající atd.)

 

Rajčatová omáčka. Na drobno nakrájenou cibuli orestuji do zlatova na olivovém oleji. 

Přidám na malé kousky nakrájenou pancettu nebo slaninu a lehce ji opeču. 

Teď přidám prolisovaný česnek, promíchám a nechám ho jen zavonět. 

Vliju sekaná rajčata, z tuby vymáčknu odhadem 2 lžíce rajčatového protlaku

Ochutím solí, pepřem a nechám pod pokličkou provařit na mírném stupni alespoň 15 minut

Rajčata získají lepší chuť i konzistenci. 

Na závěr doladím chuť trochou preferovaného cukru či jiného sladidla a vmíchám na drobno nakrájenou bazalku.

V případě chlazených kupovaných noků je krátce povařím ve vroucí osolené vodě. 

Většinou stačí minuta než vyplavou na povrch.

Noky promíchám s omáčkou a dám do zapékací misky. 

 

Zapékám na 220 stupňů asi 10 minut.

Posypu sýrem a ještě nechám krátce zapéct nebo povolit pod grilem. 

Záleží na typu sýra. 

Zakápnu troškou panenského olivového oleje, ozdobím lístkem bazalky.