Vynikající VEKA - snadná příprava

cca 300 ml mléka,
500 g hladké mouky
2 čajové lžičky soli
1 čajová lžička citronové šťávy
2,5 čajové lžičky sušeného droždí (nebo větší 1/2 čerstvého droždí) - já jsem použila čerstvé

 

Zaděláme těsto. Potom těsto rozdělíme na 2 bochánky, vyválíme do tvaru veky a necháme na plechu kynout asi 45 minut. Veky potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 C do zlatova.

TIP:

500 g hl. mouky

2 1/2 KL droždí (nebo čerstvé)

1 vejce

300 ml vody

2 PL sušené mléko

4 PL olej

2 KL sůl

citr. Šťáva

10 min. /195°C, 20 min./175°C.

 

Jsou 2 kusy. Bochánek si rozválíme na délku plechu, na jedné straně necháme silnější okraj a rolujeme od silnější strany, jako rohlíky. (nebo jako štrůdl)