Vynikající VEKA - snadná příprava
cca 300 ml mléka,
500 g hladké mouky
2 čajové lžičky soli
1 čajová lžička citronové šťávy
2,5 čajové lžičky sušeného droždí (nebo větší 1/2 čerstvého droždí) - já jsem použila čerstvé
Zaděláme těsto. Potom těsto rozdělíme na 2 bochánky, vyválíme do tvaru veky a necháme na plechu kynout asi 45 minut. Veky potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 C do zlatova.
TIP:
500 g hl. mouky
2 1/2 KL droždí (nebo čerstvé)
1 vejce
300 ml vody
2 PL sušené mléko
4 PL olej
2 KL sůl
citr. Šťáva
10 min. /195°C, 20 min./175°C.
Jsou 2 kusy. Bochánek si rozválíme na délku plechu, na jedné straně necháme silnější okraj a rolujeme od silnější strany, jako rohlíky. (nebo jako štrůdl)