Vánoční tvarohová štola

400g hl.mouky
150g másla
120g cukru krupice
1,5 sáčku prášku do pečiva
1 tvaroh
2 vejce
1 vanil.cukr
rozinky
oříšky
kandované ovoce

Těsto zpracujte – buď ručně nebo v robotu  či pekárně, do zpracovaného těsta zapracujte namočené rozinky v rumu, kandované ovoce a posekané ořechy (asi mističku). Těsto rozválejte na placku cca 1cm vysokou. Delší strany vyválené placky přehněte na střed, přesahující kousky jsem odřízla a dala na kraje. Poté ještě celé přeložte napůl. Přendejte na pečící papír, ničím nepotírejte a pečte na 180st cca 30 minut. Zkoušejte pomocí párátka či špejle, zda je dobře propečeno (těsto se nesmí lepit). Ihned po vyndání z trouby potřete štolu rozpuštěným máslem s lžící rumu. Hustě pocukrujte moučkovým cukrem. Cukr musí vytvořit krustičku, která chrání štolu před vysycháním. Pokud nesníte ihned, skladujte zabalené do utěrky a igelitu.