Univerzální těsto na pečené, pařené i dukátové buchtičky
Jemné jako pírko i třetí den
- 42 g čerstvé droždí
- 1 kg polohrubá mouka
- 750 ml mléko
- 125 g máslo
- 1 ks vejce
- 5 PL kr. cukr
- Špetka sůl
V troše teplého mléka rozpustíme asi lžíci cukru. Přidáme droždí a necháme vzejít kvásek.
Všechny ostatní suroviny dáme do misky, přidáme kvásek a zpracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
Po hodině kynutí těsto přendáme na pomoučený pracovní vál a můžeme pokračovat. Pokud pečeme buchty, těsto jemně rozválíme a nakrájíme ho na čtverce. Naplníme marmeládou/povidly a zabalíme. Ukládáme na plech a pečeme asi 20 minut při teplotě 200 stupňů.
Pokud se rozhodnete pro pařené buchty, postup je stejný, avšak paříme v parním hrnci.
Pokud se rozhodnete pro dukátové buchtičky, z těsta odebíráte menší kousky, které vypracujete na váleček, položíte do vymazaného pekáče, následně nožem uděláte řezy a vzniknou malé buchtičky.