Univerzální lité těsto

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • trocha másla a hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

 

Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem šleháme do pěny. Přidáme mléko a olej a opět pořádně promícháme. Přisypeme po troškách mouku a kypřící prášek. Ručním šlehačem si můžeme pomoct a mít těsto udělané ještě rychleji.

 

Vylijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při asi 175°C. Do těsta můžeme pro kontrolu zapíchnout špejli, pokud na ní nezůstává tekuté těsto a vytáhneme ji čistou, je upečeno.

 

Dají se z toho vyrobit spousty koláčů, např.: přidáme 2 lžíce kakaa a na plechu před pečením nastříkáme na těsto mřížku z tvarohu smíchaného s trochou cukru (kdo zná koláč "prošívaná deka", vypadá to stejně).

 

Těsto necháme světlé, na těsto nastříkáme tvaroh jako v předchozím tipu a do vzniklých čtverečků dáme kompotované jahody (skvělé jsou i broskve nebo meruňky). Upečeme ve formě jako bábovku.

Nebo můžeme třeba poklást strouhanými jablky či hruškami a posypat skořicí; borůvky a drobenka, rybíz a drobenka, rebarbora a drobenka.

 

Poznámka autora receptu

 Výhodou je, že se nic nemusí vážit, stačí dva přibližně stejné hrnečky - 1 na tekuté ingredience a 1 na sypké =)