Univerzální kynuté těsto sladké
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažného mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 20 g vanilkového cukru
- 50 g cukru
- 2 žloutky
- 1 sáček sušeného droždí
V míse promícháme mléko s droždím a necháme 10 minut odležet. Toto se dělá proto, abychom aktivovali droždí, které v mléku začne bublat. Pokud ne, bylo špatné a je nutné vzít nové mléko a droždí.
K mléku s droždím přidáme cukr, žloutky, máslo a mouku. Důkladně hněteme alespoň 5 minut. Přikryjeme mísu a dáme na teplé místo kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem (cca 1 hod).
Poté už postupujeme dle konkrétního receptu či fantazie. Těsto můžeme různě vytvarovat, naplnit, zavinout apod. Já ho používám na všelijaké kynuté buchty, koláče, záviny.