Univerzální kynuté těsto sladké

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 20 g vanilkového cukru
  • 50 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 sáček sušeného droždí

 

V míse promícháme mléko s droždím a necháme 10 minut odležet. Toto se dělá proto, abychom aktivovali droždí, které v mléku začne bublat. Pokud ne, bylo špatné a je nutné vzít nové mléko a droždí.

K mléku s droždím přidáme cukr, žloutky, máslo a mouku. Důkladně hněteme alespoň 5 minut. Přikryjeme mísu a dáme na teplé místo kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem (cca 1 hod).

Poté už postupujeme dle konkrétního receptu či fantazie. Těsto můžeme různě vytvarovat, naplnit, zavinout apod. Já ho používám na všelijaké kynuté buchty, koláče, záviny.