TRHANÝ CHLÉB
Těsto:
- 60 ml teplé vody
- 4PL másla
- 80 ml mléka
- 2 vejce
- 1 sušené droždí
- 400g hladké mouky
- 1 PL cukru
- 1/ ČL soli
Náplň:
- Kečup nebo domácí rajčatová omáčka
- 75 g poličanu
- 150 g strouhaného eidamu
Jako první si připravíme těsto, které potřebuje 90 minut kynout. Do misky si vložíme 3/4 mouky, cukr, droždí, sůl.
Na sporák si dáme zahřívat máslo a mléko. Když je celé máslo rozpuštěné, přilejeme vlažnou vodu a promícháme. Vlažnou směs přimícháme k mouce a těsto dáme míchat. Postupně přidáváme vajíčka. Když je potřeba přidáváme postupně zbytek ¼ mouky. Množství potřebné mouky závisí na velikosti vajíček. Těsto necháme míchat cca 10 minut, dokud se neodlepuje od stěn misky. Na pomoučené desce z něho vypracujeme bochník a necháme kynout v misce přikryté utěrkou cca 60 – 90 minut. Nakynuté těsto si rozválíme na obdélník. Natřeme kečupem anebo domácí rajčatovou omáčkou, kterou si vyrobíme smícháním rajčatového pyré, koření, česneku a soli. Rozložíme salám a posypeme sýrem.
Těsto přeřežeme podélně na pásy s výškou cca 10 cm. Poklademe je na sebe do výšky a následně rozřežeme na čtverečky. Ty vložíme na stojato do malé formy na chleba. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout ještě cca 30 minut.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a pečeme cca 40 minut do zlata. Podávame se salátem.