TRHANÝ CHLÉB

Těsto:

  • 60 ml teplé vody
  • 4PL másla
  • 80 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 sušené droždí
  • 400g hladké mouky
  • 1 PL cukru
  • 1/ ČL soli

 

          Náplň:

  • Kečup nebo domácí rajčatová omáčka
  • 75 g poličanu
  • 150 g strouhaného eidamu

   Jako první si připravíme těsto, které potřebuje 90 minut kynout. Do misky si vložíme 3/4 mouky, cukr, droždí, sůl.

   Na sporák si dáme zahřívat máslo a mléko. Když je celé máslo rozpuštěné, přilejeme vlažnou vodu a promícháme. Vlažnou směs přimícháme k mouce a těsto     dáme míchat. Postupně přidáváme vajíčka. Když je potřeba přidáváme postupně zbytek ¼ mouky. Množství potřebné mouky závisí na velikosti vajíček. Těsto     necháme míchat cca 10 minut, dokud se neodlepuje od stěn misky. Na pomoučené desce z něho vypracujeme bochník a necháme kynout v misce přikryté       utěrkou cca 60 – 90 minut. Nakynuté těsto si rozválíme na obdélník. Natřeme kečupem anebo domácí rajčatovou omáčkou, kterou si vyrobíme smícháním rajčatového pyré, koření, česneku a soli. Rozložíme salám a posypeme sýrem.

Těsto přeřežeme podélně na pásy s výškou cca 10 cm. Poklademe je na sebe do výšky a následně rozřežeme na čtverečky. Ty vložíme na stojato do malé formy na chleba. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout ještě cca 30 minut.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a pečeme cca 40 minut do zlata. Podávame se salátem.