Těstoviny s rajčatovo-smetanovou omáčkou - jednoduše skvělé
Balík těstovin (třeba Penne, které dobře pojmou omáčku)
Cibuli (můžete vynechat)
Olivový olej
2 stroužky česneku
2 konzervy rajčat (mohou být sekaná i celá)
Trochu vývaru nebo vody z těstovin
1 zakysanou smetanu
Sůl, případně zeleninové ochucovadlo
Na další doladění bazalku nebo oregano, případně sýr italského typu (podle toho, pro koho omáčku děláte)
Těstoviny uvařte podle návodu.
Cibuli nakrájete na kousky a orestujte na olivovém oleji, ke konci přidejte 2 stroužky nasekaného česneku,
krátce promíchejte a vlijte rajčata. Mohou to být sekaná rajčata i celá rajčata, která se v pohodě rozpadnou.
Směs případně zřeďte trochou vývaru, lze použít i naběračku vody z těstovin a nechte 15-30 minut provařit.
Čím déle se vaří, tak "houstne". Nemáte-li čerstvou bazalku, můžete v tuto chvíli přidat sušenou.
Na závěr vmíchejte zakysanou smetanou.
Kdo má rád, může doladit na závěr čerstvou bazalkou, případně oreganem a sýrem italského typu.
Základ omáčky můžete rozdělit a dospělým do něj (pro obměnu) ještě zamíchat pikantní rajčatové pesto.
Pokud je vám samotná omáčka málo, lze k těstovinám ještě přidat zvlášť orestovanou zeleninu jako cuketu,
papriky, mrkev na kolečka apod a máte zas jiné jídlo.
Lehčí variantou tohoto rajčatového receptu jsou špagety pomodoro z čerstvých rajčat, které jsou méně vydatné díky absenci smetany.
Zakysanou smetanu jsem v tomto receptu použila záměrně.
Omáčku udělá smetanovou stejně tak, jako třeba vysokoprocentní klasická smetana,
na rozdíl od ní je ale ta zakysaná méně tučná, má nižší obsah laktózy a tudíž je lépe stravitelná.