Těstoviny s rajčatovo-smetanovou omáčkou - jednoduše skvělé

Balík těstovin (třeba Penne, které dobře pojmou omáčku)

Cibuli (můžete vynechat)

Olivový olej

2 stroužky česneku

2 konzervy rajčat (mohou být sekaná i celá)

Trochu vývaru nebo vody z těstovin

1 zakysanou smetanu

Sůl, případně zeleninové ochucovadlo

Na další doladění bazalku nebo oregano, případně sýr italského typu (podle toho, pro koho omáčku děláte)

 

Těstoviny uvařte podle návodu.

Cibuli nakrájete na kousky a orestujte na olivovém oleji, ke konci přidejte 2 stroužky nasekaného česneku, 

krátce promíchejte a vlijte rajčata. Mohou to být sekaná rajčata i celá rajčata, která se v pohodě rozpadnou.

Směs případně zřeďte trochou vývaru, lze použít i naběračku vody z těstovin a nechte 15-30 minut provařit. 

Čím déle se vaří, tak "houstne". Nemáte-li čerstvou bazalku, můžete v tuto chvíli přidat sušenou.

Na závěr vmíchejte zakysanou smetanou.

Kdo má rád, může doladit na závěr čerstvou bazalkou, případně oreganem a sýrem italského typu.

 

 

Základ omáčky můžete rozdělit a dospělým do něj (pro obměnu) ještě zamíchat pikantní rajčatové pesto.

Pokud je vám samotná omáčka málo, lze k těstovinám ještě přidat zvlášť orestovanou zeleninu jako cuketu, 

papriky, mrkev na kolečka apod a máte zas jiné jídlo.

Lehčí variantou tohoto rajčatového receptu jsou špagety pomodoro z čerstvých rajčat, které jsou méně vydatné díky absenci smetany.

Zakysanou smetanu jsem v tomto receptu použila záměrně. 

Omáčku udělá smetanovou stejně tak, jako třeba vysokoprocentní klasická smetana, 

na rozdíl od ní je ale ta zakysaná méně tučná, má nižší obsah laktózy a tudíž je lépe stravitelná.