Těsto na slané košíčky

Těsto na košíčky:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 15 dkg tuku na pečení
  • 1 vejce
  • sůl (dle chuti)

 

Náplň:

  • 10 dkg taveného smetanového sýra
  • 12,5 dkg másla
  • 1 pomazánkové máslo s příchutí křenovou
  • 1 lžička Vegety

 

Zdobení:

  • kolečka pikantní klobásy
  • červená paprika nebo sterilovaná kapie
  • zelená petrželka

 

Z přísad na těsto vypracujeme hmotu konzistence lineckého těsta a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.

Pak plníme formičky na košíčky a dáme upéct.

Upečené košíčky vyklepneme z formiček a necháme vychladnout.

Připravíme si náplň : máslo, pomazánkové máslo, tavený sýr a vegetu vyšleháme elektrickým šlehačem na krém.

Plníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a krém stříkáme do upečených košíčků.

Nakonec celý košíček ozdobíme kolečkem klobásy, proužkem kapie a snítkou zelené petrželky.

 

Nebo:

 

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g ztuženého tuku
  • 1 vejce
  • 10 PL piva
  • sůl

 

 

Náplň:

  • 5 vajec natvrdo
  • 50 g másla
  • 1 PL horčice
  • 50 g tatarské omáčky
  • 100 g žervé
  • sůl

 

 

Ozdoba:

  • ředkvičky
  • pažitka

 

Z prísad vypracujeme cesto a necháme v chladničke asi 30 min odležať.

Potom odoberáme kúsky cesta a vtláčame ich do formičiek - košíčkov.

Uložíme na plech a upečieme pri strednej teplote. Teplé košíčky opatrne vyklopíme a necháme vychladnúť.

 

Teplé košíčky opatrne vyklopíme a necháme vychladnúť.

Vymiešame do peny s tatarkou, maslom a žervé, ochutíme soľou a horčicou. Ozdobne nastriekame penu do košíčkov, posypeme nadrobno nasekanými redkvičkami a nasekanými bielkami a posypeme na kolieska narezanou vňaťou cibule.