Těsto na slané košíčky
Těsto na košíčky:
- 30 dkg hladké mouky
- 15 dkg tuku na pečení
- 1 vejce
- sůl (dle chuti)
Náplň:
- 10 dkg taveného smetanového sýra
- 12,5 dkg másla
- 1 pomazánkové máslo s příchutí křenovou
- 1 lžička Vegety
Zdobení:
- kolečka pikantní klobásy
- červená paprika nebo sterilovaná kapie
- zelená petrželka
Z přísad na těsto vypracujeme hmotu konzistence lineckého těsta a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.
Pak plníme formičky na košíčky a dáme upéct.
Upečené košíčky vyklepneme z formiček a necháme vychladnout.
Připravíme si náplň : máslo, pomazánkové máslo, tavený sýr a vegetu vyšleháme elektrickým šlehačem na krém.
Plníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a krém stříkáme do upečených košíčků.
Nakonec celý košíček ozdobíme kolečkem klobásy, proužkem kapie a snítkou zelené petrželky.
Nebo:
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 g ztuženého tuku
- 1 vejce
- 10 PL piva
- sůl
Náplň:
- 5 vajec natvrdo
- 50 g másla
- 1 PL horčice
- 50 g tatarské omáčky
- 100 g žervé
- sůl
Ozdoba:
- ředkvičky
- pažitka
Z prísad vypracujeme cesto a necháme v chladničke asi 30 min odležať.
Potom odoberáme kúsky cesta a vtláčame ich do formičiek - košíčkov.
Uložíme na plech a upečieme pri strednej teplote. Teplé košíčky opatrne vyklopíme a necháme vychladnúť.
Teplé košíčky opatrne vyklopíme a necháme vychladnúť.
Vymiešame do peny s tatarkou, maslom a žervé, ochutíme soľou a horčicou. Ozdobne nastriekame penu do košíčkov, posypeme nadrobno nasekanými redkvičkami a nasekanými bielkami a posypeme na kolieska narezanou vňaťou cibule.