Těsto na bramborové knedlíky

  • 750-800 g brambor
  • 1 vajíčko
  • 10 dkg dětské krupičky
  • 20 dkg hrubé mouky
  • trochu soli

 

Brambory se slupkou uvaříme v osolené vodě. Necháme zchladnout. Poté vezmeme lis na brambory, kdo nemá, tak na struhadle, na části s hrubými otvory. Poté přidáme ingredience a hned vypracujeme těsto, neboť řídne !
Desku posypeme hrubou moukou a děláme knedlíky, které vaříme v osolené vodě 8 minut.

 

Poznámka autorky receptu

Já tohle těsto mám od přítelovy babičky, těsto se nerozpadá krásně drží.... už jsem ho dělala na bramborové knedlíky plněné a noky a je super :) Vím, že takových receptu je spousta, ale tenhle je pro mě nejlepší. Předtím se mi vždy něco pokazilo, většinou se těsto rozvařilo.

 

 

Nebo:

  • 500 g brambor
  • 130 g hrubé mouky (dle potřeby podle kvality brambor)
  • 70 g hrubé krupice (dle potřeby)
  • 1 vejce
  • sůl

 

Uvaříme brambory a necháme je důkladně vychladnout. Nejlépe je uvaříme den předem.

Brambory nastrouháme na jemno, přidáme k nim mouku, sůl, krupici a vejce. Množství mouky a krupice určíme podle potřeby, množství se může lišit, záleží na kvalitě brambor.

Uděláme středně tuhé až tužší nelepivé těsto, ze kterého ihned vytvarujeme knedlíky. Buď ve tvaru menších šišek, kulatých knedlíků nebo těsto vytvarujeme do dvou podlouhlých šišek.

Bramborové knedlíky ihned vkládáme do vařící vody, po chvilce je podebereme ode dna aby se nepřilepily a zvolna vaříme. Menší tvary zhruba 10 minut, větší knedlíky 18 - 20 minut. V polovině vaření menší knedlíky lehce promícháme a velké otočíme.

Po uvaření knedlíky vyjmeme. Pokud si nejsme jisti, že jsou uvařené, tak jeden knedlík vyjmeme a rozkrojíme. A pokud je třeba, tak ještě chvíli vaříme.

Jestli knedlíky hned nespotřebujeme,můžeme je velmi lehce potřít olejem, aby neokoraly.

Knedlíky budou dobré, musíte dodržet poměr surovin! Rozhodně nepřidávat mouku navíc, knedlíky pak nedrží pohromadě. Uděláte si kuličky nebo válečky v ruce a pak je poválejte v polohrubé mouce, ať se trochu obalí po povrchu. Hned házet do horké vody a vařit. Vodu nesolit! Knedlíky míchat velmi opatrně. Pro lepší soudržnost můžete do těsta přidat ještě 1 nebo 2 lžíce solamylu. Pak knedlíky vyjdou nejlépe. Vařit min 20 minut klidně i déle, aby byly provařené