Šunkový závitek v aspiku
Nálev:
voda 0,9l
ocet 0,1l
sůl 15g
cukr 15g
1 cibule
nové koření (3kuličky)
pepř celý (3 kuličky)
bobkový list 2 ks
2 sáčky čiré želatiny
Další přísady:
bramborový salát
šunka
okurky
paprika
vařená vejce
Nejprve si uděláme sladko-kyselý nálev - svaříme všechny suroviny, kromě želatiny.
Želatinu připravíme s použitím tohoto nálevu podle návodu, který je uveden na sáčku s želatinou - tady se může příprava lišit - hlavně v teplotách tekutiny.
Připravíme si jednotlivé závitky - šunku pomažeme bramborovým salátem a svineme do závitků. Rovnáme do pekáčku nebo nějaké čtyřhranné misky, aby nám okolo zbylo co nejméně místa (pokud bychom dávali dál od sebe, byla by velká spotřeba želatiny). Ozdobíme vejcem a zeleninou. Po částech zaléváme připravenou želatinou a dáváme ztuhnout do lednice. Jednu vrstvu želatiny můžeme dát ztuhnout předtím, než začneme do pekáčku rovnat závitky, aby byl aspik i zespodu. Zaléváme připravenou želatinou, po jednotlivých vrstvách dáváme ztuhnout do lednice. (Asi na 4x)