Šunkový závitek v aspiku

Nálev:

voda 0,9l

ocet 0,1l
sůl 15g

cukr 15g

1 cibule

nové koření (3kuličky)

pepř celý (3 kuličky)

bobkový list 2 ks
2 sáčky čiré želatiny
 

Další přísady:

bramborový salát

šunka

okurky

paprika

vařená vejce

 

Nejprve si uděláme sladko-kyselý nálev - svaříme všechny suroviny, kromě želatiny.
Želatinu připravíme s použitím tohoto nálevu podle návodu, který je uveden na sáčku s želatinou - tady se může příprava lišit - hlavně v teplotách tekutiny.

Připravíme si jednotlivé závitky - šunku pomažeme bramborovým salátem a svineme do závitků. Rovnáme do pekáčku nebo nějaké čtyřhranné misky, aby nám okolo zbylo co nejméně místa (pokud bychom dávali dál od sebe, byla by velká spotřeba želatiny). Ozdobíme vejcem a zeleninou. Po částech zaléváme připravenou želatinou a dáváme ztuhnout do lednice. Jednu vrstvu želatiny můžeme dát ztuhnout předtím, než začneme do pekáčku rovnat závitky, aby byl aspik i zespodu. Zaléváme připravenou želatinou, po jednotlivých vrstvách dáváme ztuhnout do lednice. (Asi na 4x)