Smetanový segedín z kuřecích stehenních řízků

700 až 800 g kuřecích stehenních řízků

500 g bílého kysaného zelí - 1 balíček

1 velká nebo 2 menší cibule

cca 2 hrnky vody + další dle situace - množství, aby maso bylo ponořené

Tuk na opečení masa a cibule - např. přepuštěné máslo Ghí

1 balení 30% smetany - 250 ml

1 balení zakysané smetany - 200 g

Sůl, pepř, bobkový list, pár kuliček nového koření

1 lžíce lahůdkové sladké papriky

1 lžíce gulášového koření - používám tento Guláš

2 lžíce jemně mleté mouky na dohuštění - druh dle vašeho stylu a potřeby

 

Jako první si připravím maso. 

Stehenní řízky očistím, prohlédnu a nožem vyříznu případné tvrdší kousky, které tam občas zůstávají. 

Maso pak nakrájím na asi 2 cm kousky.

Cibuli nakrájím na drobno a opeču ji lehce do zlatova na pánvi. 

Cibuli si dám stranou do misky. 

Do té samé pánve přidám zase kousek přepuštěného másla a zprudka nechám opéct/zatáhnout kousky masa tak, aby se trochu opekly.

 

Teď vezmu větší hrnec a dám do něj opečené maso s opečenou cibulí. 

Ochutím solí, pepřem, přidám gulášové koření, mletou papriku. 

Dávám ještě trochu bobkového listu a nového koření. 

Zaliju vodou tak, aby maso bylo ponořené. 

Dusím pozvolna pod pokličkou do změknutí masa. 

Já maso ráda dusím dlouho, takže jsem ho dusila tak 50 minut.

Mezitím si připravím zelí. 

V cedníku ho propláchnu vodou, aby se zbavilo nadměrné kyselosti. 

Vymačkám ho a překrájím, aby v omáčce nebyly velké kusy zelí. 

Když je maso měkké nebo téměř měkké, přidám do hrnce zelí a dle potřeby doliju hrnkem vody. 

Nechám mírně vařit asi 15 minut. 

Je v pořádku, když tekutiny bude málo. 

Na závěr tam přijdou ještě 2 smetany...

2 lžíce mouky metličkou rozmíchám v 30% smetaně a vliju do hrnce. 

Nechám alespoň 5 minut provařit. 

Úplně na závěr vmíchám zakysanou smetanu. 

Tu nejdříve lžičkou také pořádně promíchám, aby byla krémová.

Dle potřeby doladím chuť a hustotu. 

 

Aby měl segedín pěknou barvičku, doporučuji důkladně vybrat mletou papriku.