Šlehané masové kuličky s hořčicovou omáčkou

500 g vepřového masa

100 ml mléka

2 rovné lžíce Solamylu

2 lžičky koření na steaky (domácí nebo koupené)

1/2 lžičky sušeného česneku

1 lžička sladké papriky

sůl dle potřeby

sádlo nebo olej na smažení

 

Omáčka:

30 g + 10 g másla

1 lžíce oleje

1 střední cibule

1 lžíce hladké mouky na jíšku

2 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice

250 ml vývaru

300 g smetany sladké (nebo zakysané)

sůl dle chuti

špetka pepře

 

Omyté a osušené maso (může být i tučnější) nameleme do misky. Přidáme solamyl, koření a dle potřeby, sůl, koupené koření je už slané. Přilijeme mléko a ručním elektrickým šlehačem na nejnižší stupeň šleháme asi 3 minuty, až se vsákne mléko a hmota je hladká. Dáme v zakryté misce do chladu do druhého dne. Z odležené směsi uděláme kuličky velikosti pingpongového míčku, obalíme je v Solamylu a po částech osmažíme na sádle nebo oleji.

 

10 g másla dáme vychladit, zbytek spolu s olejem rozehřejeme v hluboké pánvi, přidáme nasekanou cibuli a necháme ji změknout. Přisypeme mouku a mícháme než zpění a pěna opadne, pak mírně osolíme. Přilijeme studený vývar, přidáme hořčici a důkladně rozmícháme. Snížíme teplotu a necháme pomalinku mírně probublávat za občasného promíchání asi 15-20 minut.

 

Zalijeme smetanou a necháme přijít k varu. Omáčku přecedíme, přidáme pepř, dle chuti sůl a nakonec vychlazený kousek másla. Vložíme hotové kuličky, necháme prohřát a podáváme s těstovinami, rýží nebo opečenými bramborami.