Slané bramborové koblihy

Těsto:

1 kg den předem uvařených brambor

1/2 hrnku hrubé mouky

2 polévkové lžíce krupice

½ kostky droždí

2 vejce

sůl podle chuti (cca 1 kávová lžička)

 

Náplň:

200 g strouhaného sýra (Gouda, Ementál, Eidam)

200 g uzeniny (anglická slanina, debrecínka, šunka)

olej na smažení

 

Náplň připravíme smícháním nastrouhaného sýra a jemně pokrájené uzeniny. Brambory oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme ostatní ingredience a zpracujeme v bramborové těsto. Z něj vytvoříme válečky, z kterých ukrajujeme stejné kousky a plníme náplní, dobře uzavřeme jako kulatý knedlík a zploštíme.

      Ve vyšší pánvi rozehřejeme dostatečné množství oleje, do kterého koblížky vkládáme a smažíme

      dozlatova z obou stran. Podáváme teplé i studené.

Koblížky podávám v některých případech jako přílohu, např. k plněnému zelnému listu, kapustě nebo zapečeným paprikám. Dobré jsou teplé, kdy se sýr "táhne" i studené.