Sladkokyselá čínská kuřecí polévka

kuřecí maso bez kůže, prsní nebo stehenní

2 houby Jidášovo ucho

2-3 houby shiitake

1 lžíce oleje

1 větší mrkev

10 cm bílé části pórku

2 jarní cibulky

2 vejce

2-3 lžičky kukuřičného škrobu

1 lžíce cukru

2 lžíce rýžového octa

1 lžíce vinného bílého octa

2-3 lžíce sójové kvalitní omáčky

 

Do 2,5 litru vody dáme vařit kuřecí maso a houby namočíme v misce do horké vody. Uvařené maso natrháme vidličkou na vlákna, změklé houby nakrájíme na tenké nudličky, vodu z hub vlijeme do vývaru. Očistíme mrkev, pórek a nakrájíme na julienne nudličky. V pánvi wok nebo hrnci rozehřejeme olej, přidáme mrkev (kdo dává česnek a chilli, přidá), cukr a chvilku restujeme. Přidáme maso a pórek, promícháme a zalijeme vývarem, přidáme rýžový ocet, sójovou omáčku a krátce povaříme. Záleží na chuti, někde se přidává česnek, chilli nebo zelí a někde rybí omáčka, nebo sůl a pepř. Do polévky vlijeme za stálého míchání rozkvedlaná vejce a zahustíme škrobem, rozmíchaným v trošce vody. Hustotu zvolíme jakou máme rádi (škrobu dáme méně nebo více). Přidáme nakrájenou cibulku a odstavíme. Podle chuti přidáme vinný ocet, sůl nebo rybí omáčku.