Škvarkový koláč (placky)

Těsto:

400 g hladké mouky

1 lžička soli

cukr krupice na špičku lžičky

21 g droždí (půl kostky)

1 žloutek

200 g škvarků

80 g sádla

cca 200 ml vlažného mléka

 

Dále:

bílek na potření

hrubá sůl nebo obyčejná

drcený kmín nebo celý

mletá paprika, pepř, kořenící směs dle chuti...

 

Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobené droždí, cukr a trošku mléka. V důlku umícháme řidší kašičku, ze které necháme na teplém místě vzejít kvásek. Pak do mouky přidáme sůl, pokrájené škvarky, vlažné sádlo a zbylé mléko. Umícháme vláčné, nelepivé těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Během kynutí jednou nebo dvakrát promícháme. Vženeme tak do těsta vzduch a těsto bude nadýchanější. Vykynuté těsto přendáme na pečící papír nebo do koláčové formy (cca 32 cm) vymazané sádlem a rozválíme do plátu. Pak nožem, rádýlkem nebo plastovou kartou rozkrájíme těsto na výseče, potřeme rozmíchaným bílkem s troškou soli a dle chuti posypeme solí s kořením. Koláč necháme v teple ještě asi 10 minut odpočinout, pak vložíme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 35 minut dozlatova. V remosce o průměru 32 cm pečeno 40 minut, bez posledního desetiminutového kynutí. Výseče koláče od sebe rozdělíme po částečném zchladnutí a v tuto dobu už většinou mizí jeden kousek za druhým. Výborné jsou jak samotné, například s bílou kávou nebo jako "příloha" do ruky ke gulášové, dršťkové či bramborové polévce, kdy hlavní chod už není třeba. Z těsta můžeme připravit i klasické škvarkové placky.