Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička

500 g vepřového masa (plec, krkovice)

500 g kysaného zelí

2 větší cibule

1-2 zakysané smetany

červená paprika (podle chuti i pálivá)

1-2 stroužky česneku

Sůl

bílé víno (mělo by být sladší, nejlépe typu Tokaj)

tuk (sádlo, olej)

 

Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme.

Jednu cibuli osmažíme na části tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme paprikou a pozvolna dusíme.

Pokud máme, podléváme bílým vínem, u abstinentů vodou.

Maso by nemělo plavat, jen být tekutinou lehce zatopené.

Na druhé části tuku osmažíme ve druhé nádobě zbylou cibulku, přidáme zelí, papriku a rovněž dusíme.

Když je maso i zelí měkké, smícháme obsah obou nádob, dosolíme, okořeníme třeným česnekem a promícháme se zakysanou smetanou (nebo šlehačkou).

Poté přendáme do pekáčku (ideální je například železňák) a zapečeme v troubě, až se utvoří kůrčička. Guláš nezahušťujeme, při dodržení postupu bude směs masa a zelí hustá, lehce spojená smetanovým sosem. Podáváme proleželé s čerstvým chlebem (žádné kynuté české knedlíky!) a skleničkou bílého vína nebo piva.