Segedín z trouby - hustý, smetanový, extra jednoduchá příprava
1 kg masa (vepřová plec, kostky)
1 kg bílého zakysaného zelí
2 střední nebo 1 velká cibule
1 hrnek vody na podlití
2 kelímky zakysané smetany (1 kelímek 200 g)
1 kelímek 30% smetany
2 lžíce sladké papriky (já používám tuto kvalitní slovenskou papriku lahůdkovou
1 lžička drceného kmínu
1 polévková lžíce koření do gulášů a zelných jídel - doporučuji toto koření Valach
Sůl a pepř
Zelí propláchnu a překrájím na drobnější kousky.
Maso nakrájím na stejně velké kostky.
Cibuli nakrájím na kostičky.
Vše dám do pekáče, ve kterém budu segedín péct.
Ochutím solí, paprikou, kořením a vše promíchám dohromady.
Zaliju hrnkem vody, přiklopím a peču pozvolna do změknutí masa.
Ideální je péct na 150 stupňů klidně 3 hodiny.
Když je maso měkké, vliju do pekáče zakysanou i klasickou smetanu, promíchám a peču na vyšší stupeň bez víka ještě asi 15 až 20 minut.
TIP č. 1
K segedínskému guláši se tradičně podává houskový knedlík.
Já místo knedlíku preferuji vláčný kváskový chléb.
Když si chci s přílohou vyhrát, skvěle se hodí chlupaté knedlíky, jejichž základ tvoří vařené i syrové brambory.
TIP č. 2
Jak zesílit chuť segedínu, aby byl výrazný a měl šmrnc?
Skvěle se mi osvědčil tento Garlic pepper neboli česnekový pepř.
Je to univerzální koření pro zesílení chuti, které používám místo česneku a pepře.
Hodí se perfektně nejen do různých gulášů, perkeltů, ale také na steaky a ryby.
Já Garlic pepper dávám i do cibulového salátu.
Přidejte 1 lžičku Garlic pepperu do segedínu a to budete koukat. Já už to nedělám jinak