Segedín z trouby - hustý, smetanový, extra jednoduchá příprava

1 kg masa (vepřová plec, kostky)

1 kg bílého zakysaného zelí

2 střední nebo 1 velká cibule

1 hrnek vody na podlití

2 kelímky zakysané smetany (1 kelímek 200 g)

1 kelímek 30% smetany

2 lžíce sladké papriky (já používám tuto kvalitní slovenskou papriku lahůdkovou

1 lžička drceného kmínu

1 polévková lžíce koření do gulášů a zelných jídel - doporučuji toto koření Valach

Sůl a pepř

 

Zelí propláchnu a překrájím na drobnější kousky. 

Maso nakrájím na stejně velké kostky. 

Cibuli nakrájím na kostičky.

Vše dám do pekáče, ve kterém budu segedín péct. 

Ochutím solí, paprikou, kořením a vše promíchám dohromady.

Zaliju hrnkem vody, přiklopím a peču pozvolna do změknutí masa. 

Ideální je péct na 150 stupňů klidně 3 hodiny.

Když je maso měkké, vliju do pekáče zakysanou i klasickou smetanu, promíchám a peču na vyšší stupeň bez víka ještě asi 15 až 20 minut. 

 

TIP č. 1

K segedínskému guláši se tradičně podává houskový knedlík. 

Já místo knedlíku preferuji vláčný kváskový chléb. 

Když si chci s přílohou vyhrát, skvěle se hodí chlupaté knedlíky, jejichž základ tvoří vařené i syrové brambory.

 

TIP č. 2

Jak zesílit chuť segedínu, aby byl výrazný a měl šmrnc? 

Skvěle se mi osvědčil tento Garlic pepper neboli česnekový pepř. 

Je to univerzální koření pro zesílení chuti, které používám místo česneku a pepře. 

Hodí se perfektně nejen do různých gulášů, perkeltů, ale také na steaky a ryby. 

Já Garlic pepper dávám i do cibulového salátu. 

Přidejte 1 lžičku Garlic pepperu do segedínu a to budete koukat. Já už to nedělám jinak