Sedmidenní kynuté těsto - bláznivé těsto

  • 250 ml mléka
  • 1 PL cukru krystalu
  • 1 kostka droždí
  • 1/2 kg mouky hladké
  • 1/2 kg mouky hrubé nebo polohrubé
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 ks vajec
  • 2 kelímky bílého jogurtu (malý kelímek)
  • 3 PL (opět) cukru
  • 3 PL oleje
  • 1 ČL soli

 

Do teplého mléka přidejte 1 PL cukru a rozdrobte kostku kvasnic, nechte narůst, (pozor na teplotu mléka, abyste nespařili kvasnice).

V míse smíchejte obě mouky a přidejte prášek do pečiva, 3 PL cukru, olej, sůl. Přidejte taky jogurty a trochu promíchaná vejce. To vše vypracujte s kváskem. Pokud se vám jeví těsto řídké, můžete při mísení přidat trošku mouky.

Vypracované těsto dejte do mikrotenového sáčku, vytlačte vzduch, sáček zavažte a uložte do ledničky.

V lednici má být nejméně 4 hodiny, potom z něj pečte cokoliv podle potřeby, těsto už nemusí opětovně kynout, když ho budete postupně používat.

V lednici může vydržet až sedm dní.

Jde o balkánský recept.

Lze z něj dělat housky, langoše, ..