Rychlé bramborové placky nebo škubánky

Brambory

hrubá mouka

ghí (přepuštěné máslo)

 

Oloupeme brambory a uvaříme do měkka. Slijeme vodu, ale ne všechnu. Asi čtvrtinu vody necháme v hrnci s bramborami, nasypeme hrubou mouku tak, aby byly brambory zasypané, hrncem pořádně zatřeseme, aby se mouka promíchala s bramborami a vodou. Necháme chvíli stát, aby se mouka spařila. Mixérem s nástavce na hrubé mixování vše spojíme v hladké těsto (jako na škubánky). Na válu rozsypeme trochu hladké mouky a vyválíme z těsta asi 2 mm vysoké placky. Na tefal pánev s nízkým okrajem dáme jednu lžíci ghí. Pečeme placky na pánvi na ghí do zlatova. Druhá možnost je, že na oleji a normální pánvi upečeme škubánky, které uplácáme v ruce na asi 7 mm vysoké placky, menší než bramborové placky, a opět pečeme do zlatova.