Roládky z toustového chleba
toustový chléb světlý nebo tmavý
Na potření - možnosti:
pomazánkové máslo bez příchutě nebo s příchutí
měkký tvaroh
tavený sýr
pesto
ajvar
majonéza
Náplně - možnosti:
plátky šunky
plátky sýra
Ovoce a zelenina na hranolky:
Broskve
Jahody
Jablka
Paprika
Rajčata
Kyselé okurky
Dále:
listový salát
krabí tyčinky
vejce natvrdo
Na ozdobení:
Petrželka
Máta
Rozmarýn
Vařená sekaná vejce
různá semínka a oříšky
Na sladké roládky se více hodí světlý chléb, na slané ten tmavý. Toustovým plátkům odkrojíme kůrku a na pevné podložce (prkénku) s potravinovou fólií každý plátek rozválíme válečkem na placičku. Chléb tím zhutní.
Potřeme zvolenou pomazánkou (jen tenkou vrstvičku a pokud vrstvíme více náplní na sebe, je lépe každou náplň potřít znovu), poklademe náplní, zatočíme každý plátek zvlášť, potřeme i svrchu a obalíme ve zvoleném zdobení.
Dáme vychladit. Můžeme ještě překrojit na menší kousky - sousta. Výborné jako pohoštění.
Příklad:
- ochucené pomazánkové máslo, list salátu, plátek šunky.
- ajvar, pečené plátky lilku, sušené rajče z nálevu.
- sladký tvaroh, ovoce, doplnit zmrzlinou.
- sladký tvaroh, ovoce, doplnit zmrzlinou.
- pesto s majonézou, krabí tyčinka.
- brusinky a hranolek sýra Brie.
Sami jistě vytvoříte spoustu svých kombinací.