Roládky z toustového chleba

toustový chléb světlý nebo tmavý

 

Na potření - možnosti:

pomazánkové máslo bez příchutě nebo s příchutí

měkký tvaroh

tavený sýr

pesto

ajvar

majonéza

 

Náplně - možnosti:

plátky šunky

plátky sýra

 

Ovoce a zelenina na hranolky:

Broskve

Jahody

Jablka

Paprika

Rajčata

Kyselé okurky

 

Dále:

listový salát

krabí tyčinky

vejce natvrdo

 

Na ozdobení:

Petrželka

Máta

Rozmarýn

Vařená sekaná vejce

různá semínka a oříšky

 

Na sladké roládky se více hodí světlý chléb, na slané ten tmavý. Toustovým plátkům odkrojíme kůrku a na pevné podložce (prkénku) s potravinovou fólií každý plátek rozválíme válečkem na placičku. Chléb tím zhutní.

Potřeme zvolenou pomazánkou (jen tenkou vrstvičku a pokud vrstvíme více náplní na sebe, je lépe každou náplň potřít znovu), poklademe náplní, zatočíme každý plátek zvlášť, potřeme i svrchu a obalíme ve zvoleném zdobení.

Dáme vychladit. Můžeme ještě překrojit na menší kousky - sousta. Výborné jako pohoštění.

 

Příklad:

  1. ochucené pomazánkové máslo, list salátu, plátek šunky.
  2. ajvar, pečené plátky lilku, sušené rajče z nálevu.
  3. sladký tvaroh, ovoce, doplnit zmrzlinou.
  4. sladký tvaroh, ovoce, doplnit zmrzlinou.
  5. pesto s majonézou, krabí tyčinka.
  6. brusinky a hranolek sýra Brie.

 

Sami jistě vytvoříte spoustu svých kombinací.