Putimské vepřové nudličky

600 g libového vepřového masa (kýta, kotleta)

2 cibule

150 g žampionů

3-4 menší sladkokyselé okurky

150 g scezených sterilovaných kapií

2 lžíce hořčice

3 lžíce rajského protlaku

2-3 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

150 ml vývaru

Olej

Cukr

Worcester

Pepř

sůl

 

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na menším množství rozpáleného oleje dohněda (lepší je přidávat maso postupně, abychom pánev příliš nezchladili, maso by se potom spíše dusilo).

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké klínky. 

Přisypeme ji k masu a restujeme dozlatova. 

Pokud použijeme čerstvé žampiony (což je samozřejmě lepší), oloupeme je, nakrájíme na plátky a přidáme zároveň s cibulí.

Poté vložíme máslo, necháme rozpustit a zaprášíme hladkou moukou. 

Zasmahneme, zalijeme vývarem, přidáme rajský protlak a hořčici, promícháme, dosolíme a na mírné teplotě za občasného promíchání dusíme pod pokličkou zhruba 20 minut.

Mezitím scedíme kapie a okurky nakrájíme na kolečka.

Na závěr je přidáme do hotového pokrmu, promícháme, dochutíme worcesterem, přidáme dle chuti cukr (podle kyselosti rajského protlaku - průměrně tak lžičku až lžíci) a necháme prohřát. Podáváme s chlebem.