Pletenec z koblihového těsta

  • 30 g droždí
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu
  • 75 g hery
  • 75 g sádla
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • olej na smažení
  • 250-300 ml mléka
  • 100 g cukru

 

Nejprve připravíme kvásek. V kastrůlku lehce nahřejeme polovinu mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme 2 lžíce cukru a mouky (vše již z odváženého množství na těsto). Necháme vzejít.

Ostatní ingredience smícháme v zadělávací míse (mouka, cukr, sůl, citronová kůra, přepuštěný tuk, vejce a rum). Nakonec přidáme vzešlý kvásek. Těsto vypracujeme.

Zbylé mléko priléváme postupně, těsto musí být vláčné a nesmí se lepit. Vypracované těsto necháme na teplém místě kynout.

Nakynuté těsto vyndáme na pomoučený vál a postupně ukrajujeme kousky ze kterých válíme nudličky. Ty poté pleteme, aby se při smažení nerozbalily. Necháme ještě 30 minut kynout.

Pak je smažíme dozlatova. Položíme je na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk a hned obalíme v cukru.

 

Poznámka autora receptu

Cukr můžeme smíchat ze skořici a vanilkovým cukrem.