Pekingská polévka

  • 1 cibule
  • 1 rajský protlak
  • 15 dkg mražené zeleniny (kukuřice, mrkev, hrášek)
  • 2 vajíčka
  • bobkový list
  • nové koření
  • 1 masox
  • 1 hovězí bujón
  • Olej
  • Sůl
  • Ocet
  • Cukr
  • Škrob
  • 3 l vody

 

Na oleji zesklovatíme cibulku a přidáme protlak. Přidáme vodu společně s kořením, masoxem, bujónem a mraženou zeleninou. Přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Poté přidáme cukr cca 2 lžíce, ocet cca 1 lžíci a sůl, vše podle chuti. Když polévka vaří, tak přidáme vejce a rozkvedláme. Asi minutku před vypnutím přidávám ještě trošku škrobu rozmíchaného ve vodě. Polévka má pak tu správnou hustotu. Ale nesmí se to se škrobem přehnat, aby z polévky nebyla kejda.

 

TIP:

ještě jsem orestoval na kousky kuřeci maso a houby (hlíva ústřičná), přidal sladkou chilli omačku .

Jeste dodavam, ze na toto mnozstvi jsem pouzila 70 g skrobu. 

 

  • 1 velká cibule
  • 1/2 hlávkového zelí
  • 30 g rajčatového protlaku nebo 1-2 na jemno nasekaná rajčátka
  • 1 šálek cukru (více i méně, záleží jak moc chcete polévku sladkokyselou)
  • 2 vejce
  • 1 kedlubna (náhražka bambusu)
  • Chilli
  • čerstvá paprika
  • mrkev
  • bujón nebo kuřecí vývar
  • kuřecí maso (může i nemusí)
  • ocet nebo citronová šťáva
  • olej
  • pepř
  • sojová omáčka
  • bramborový škrob jemný

 

Cibuli nakrájíme a osmahneme, můžeme při smažení přidat trochu cukru, aby došlo k lehké karamelizaci. Mrkev nastrouhanou nahrubo či na plátky přihodíme spolu s nasekanou paprikou, masem, kořením, naplátkovanou kedlubnou a rajčatovým základem do hrnce a po pár minutkách zalijeme vývarem nebo vodou (a přidáme bujon). Přilijeme bramborový škrob, který si předtím rozmícháme ve větší sklenici spolu se studenou vodou. Mícháme, jinak nám škrob žmolkuje. Čím víc chcete polévku hustou a "slizkou", tím víc dejte škrobu. Na závěr rozklepneme do polévky dvě vejce, povaříme a po odstavení z vařiče přidáme dle chuti ocet nebo citronovou šťávu, sojovou omáčku a sůl. 

       Někdo má raději slanější, někdo sladko-kyselejší, jak už je zkrátka zvyklý ze svého oblíbeného asijského bistra.

       Proto hodně ochutnávejte, stačí trošku přestřelit a už to nebude "ono".