Palačinky sýrové

Porce: 8 ks

  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • špetka pepře
  • 300 ml vody
  • 200 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 50 ml oleje
  • 1 čajová lžička sušeného česneku (nebo stroužek čerstvého)
  • 150 g tvrdého sýra (použila jsem trochu eidamu, zbytek Gran Padana)

 

V míse do pěny vyšleháme vejce spolu se solí, cukrem a pepřem. Pak zašleháme vodu. Pomalu přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a stále na malé obrátky šleháme. Zašleháme i olej a česnek.

Nakonec lžící vmícháme najemno nastrouhaný sýr a petrželku. Těsto můžeme nechat deset minut odstát, ale není to nutné.

Palačinky pečeme na rozpálené pánvi bez použití oleje, je již v těstě. Pokud nemáte ideální pánev, stačí opravdu jen trošku potřít - tuk je i v sýru.

Pečeme z obou stran dozlatova. Podáváme třeba se zeleninovým salátem.

Mouky jsem dal trochu víc 250g ... česnek 2 stroužky namačkané, místo sýru Eidam Krolewski.