Nočky z pomazánkového másla s brynzovou omáčkou

Na nočky:

1 pomazánkové máslo (stačí levné)

1 vejce

1 hrnek polohrubé mouky

cca 1/4 hrnku mléka

sůl

bylinky - dala jsem sušený libeček

 

Na omáčku:

kostka brynzy (125 g)

1/2 pórku bílá část

lžíce másla

lžíce hladké mouky

hrnek vývaru + mléko podle potřeby

50 ml smetany 31%

sekaný kopr podle chuti

sůl

pepř

 

Na omáčku nakrájíme pórek na drobno a na másle necháme zesklovatět.

Přidáme mouku a po restování zalijeme vývarem.

Okořeníme a necháme asi 15 minut vařit s občasným mícháním.

Hustotu omáčky upravíme mlékem.

Po převaření do omáčky nadrobíme brynzu a necháme rozpustit.

Přidáme nasekaný kopr (ne moc, jen na podtrhnutí chuti), smetanu a vaříme už jen krátce. Omáčku dochutíme.

Máslo, mouku, vejce a sůl s bylinkami promícháme.

Přiléváme mléko a smícháme těsto jako na halušky.

Nočky vytřeme přes haluškovač do vařící osolené vody.

Když vyplavou, necháme minutku povařit, scedíme a promastíme sádlem nebo olejem.