Nočky z pomazánkového másla s brynzovou omáčkou
Na nočky:
1 pomazánkové máslo (stačí levné)
1 vejce
1 hrnek polohrubé mouky
cca 1/4 hrnku mléka
sůl
bylinky - dala jsem sušený libeček
Na omáčku:
kostka brynzy (125 g)
1/2 pórku bílá část
lžíce másla
lžíce hladké mouky
hrnek vývaru + mléko podle potřeby
50 ml smetany 31%
sekaný kopr podle chuti
sůl
pepř
Na omáčku nakrájíme pórek na drobno a na másle necháme zesklovatět.
Přidáme mouku a po restování zalijeme vývarem.
Okořeníme a necháme asi 15 minut vařit s občasným mícháním.
Hustotu omáčky upravíme mlékem.
Po převaření do omáčky nadrobíme brynzu a necháme rozpustit.
Přidáme nasekaný kopr (ne moc, jen na podtrhnutí chuti), smetanu a vaříme už jen krátce. Omáčku dochutíme.
Máslo, mouku, vejce a sůl s bylinkami promícháme.
Přiléváme mléko a smícháme těsto jako na halušky.
Nočky vytřeme přes haluškovač do vařící osolené vody.
Když vyplavou, necháme minutku povařit, scedíme a promastíme sádlem nebo olejem.