Nádivka nejen velikonoční
4 starší rohlíky
4 vejce
300 g uzené krkovice
50 g slaniny
200 g smetany ke šlehání
150 g másla
1 menší cibule
Sůl
čerstvě mletý pepř
špetka muškátového květu
hladkolistá petrželka
pažitka
medvědí česnek
zelená nať cibulky
Uzené maso předem uvaříme s divokým kořením doměkka. Maso i slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvi opečeme a dáme stranou. Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Oddělíme žloutky a bílky. Ke žloutkům přidáme šlehačku, vidličkou rozkvedláme, promícháme s rohlíkovými kostičkami a necháme vsáknout. Zapneme troubu na 180°C. Kouskem másla vymažeme zapékací formu a na zbytku osmažíme jemně nasekanou cibuli. Nahrubo nasekáme směs bylinek (pokud seženeme, přidáme i mladé kopřivy, tady zatím nikde nejsou). Vše přidáme spolu s uzeným k rohlíkům, mírně osolíme, okořeníme dle chuti a promícháme. Z bílků a špetky soli ušleháme hustý, ale ne moc pevný sníh (aby se nevysušil) a lehce vmícháme do rohlíkové směsi. Přendáme do vymazané formy a dáme péct cca na 20 minut. Nádivka je dobrá teplá i studená. Můžeme podávat k pečenému masu s bramborami a kompotem z broskví, s brusinkami nebo samotnou se salátem.