Nádivka nejen velikonoční

 

4 starší rohlíky

4 vejce

300 g uzené krkovice

50 g slaniny

200 g smetany ke šlehání

150 g másla

1 menší cibule

Sůl

čerstvě mletý pepř

špetka muškátového květu

hladkolistá petrželka

pažitka

medvědí česnek

zelená nať cibulky

 

Uzené maso předem uvaříme s divokým kořením doměkka. Maso i slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvi opečeme a dáme stranou. Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Oddělíme žloutky a bílky. Ke žloutkům přidáme šlehačku, vidličkou rozkvedláme, promícháme s rohlíkovými kostičkami a necháme vsáknout. Zapneme troubu na 180°C. Kouskem másla vymažeme zapékací formu a na zbytku osmažíme jemně nasekanou cibuli. Nahrubo nasekáme směs bylinek (pokud seženeme, přidáme i mladé kopřivy, tady zatím nikde nejsou). Vše přidáme spolu s uzeným k rohlíkům, mírně osolíme, okořeníme dle chuti a promícháme. Z bílků a špetky soli ušleháme hustý, ale ne moc pevný sníh (aby se nevysušil) a lehce vmícháme do rohlíkové směsi. Přendáme do vymazané formy a dáme péct cca na 20 minut. Nádivka je dobrá teplá i studená. Můžeme podávat k pečenému masu s bramborami a kompotem z broskví, s brusinkami nebo samotnou se salátem.